EL POLS INDEPENDENTISTA

Mas: "Espanya és un Estat de no Dret"

L'expresident qualifica d'"insòlita i impresentable" la decisió del Tribunal de Comptes d'accelerar el judici comptable pel 9-N

L'organisme pot requerir a l'excap del Govern, Ortega, Rigau i Homs els cinc milions que va costar el procés participatiu del 2014

L’expresident qualifica d’insòlita i impresentable la decisió del Tribunal de Comptes. / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO: ACN

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

L'expresident i president del PDECatArtur Mas, ha afirmat, en relació amb la decisió del Tribunal de Comptes d'accelerar el judici comptable contra ell i els exconsellers Joana OrtegaIrene Rigau i Francesc Homs per les despeses pagades amb fons públics en la consulta del 9-N, que "Espanya és un Estat de no dret".

Mas ha qualificat d'"insòlita" i "impresentable" l'actuació de l'organisme i ha argumentat que tant ell com els exconsellers ja han sigut jutjats i condemnats pel 9-N, però no per malversació de fons públics. "Ara ens volen tornar a jutjar per una cosa ja jutjada. Això no és presentable des d'un Estat de dret. Espanya és un Estat de no dret; una cosa jutjada no es pot tornar a jutjar", ha afirmat Mas a Andorra.

L'exconsellera Rigau, per la seva banda, en un acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha afirmat que "Espanya és un Estat fracassat que no ha sabut créixer democràticament".

DELEGAT COMPTABLE

Notícies relacionades

El Tribunal de Comptes ha dictat aquest dimarts dos actes que acceleren el judici comptable respecte al procés participatiu del 9 de novembre del 2014. El cost del procés participatiu va pujar a una mica més de cinc milions d'euros. L'organisme fiscalitzador ha desestimat el recurs de la Generalitat perquè s'arxivés el cas i ha confirmat que l'Advocacia de l'Estat pot intervenir en el procés, a la vegada que ha activat el nomenament d'un delegat instructor perquè obri l'expedient de responsabilitat comptable dels organitzadors del 9-N que, segons la denúncia presentada per Societat Civil Catalana Advocats Catalans per la Constitució, van utilitzar diners públics sense justificació legal.

Per la seva part, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha recorregut a la ironia per respondre al Tribunal de Comptes: "Si pensen que per cinc milions pararem això de la independència n'hi ha per posar-se a riure", ha afirmat. Per Turull, la decisió d'aquest organisme estatal no fa sinó "animar" els independentistes i el Govern "a tirar endavant amb més rigor" cap al referèndum de l'1-O.