XOC ENTRE ELS POPULARS I LA RESTA DE PARTITS

La majoria del Congrés creu que el PP va tenir una 'policia patriòtica' per laminar els rivals polítics

C's dona un cop de mà als populars perquè no es quedin sols davant la denúncia de l'ús fraudulent d'Interior

El partit taronja considera que hi va haver "incompetència" dels màxims responsables polítics

undefined37942173 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia170720094612

undefined37942173 madrid 05 04 2017 comisi n investigaci n jorge fernandez dia170720094612 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

La majoria del Congrés creu que Jorge Fernández Díaz va fer servir de manera fraudulenta el Ministeri de l'Interior i va crear una 'policia patriòtica' per perseguir els rivals polítics dels populars. A aquesta conclusió han arribat els grups parlamentaris, tret del PP i Ciutadans, després de la curta singladura de la comissió d'investigació sobre l''operació Catalunya'. Aquest òrgan ha abaixat la persiana aquest dijous perquè els populars, el partit taronja i també els socialistes han coincidit a no convocar més compareixents. Des de l'abril han passat per la Cambra baixa per intentar aclarir aquest assumpte cinc persones: el mateix exministre, l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, l'exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino i el que va ser-ne el cap de GabinetJosé Ángel Fuentes Gago

L'origen del cas va ser la publicació d'una conversa gravada al despatx de Fernández Díaz entre el ministre i De Alfonso en què conspiraven per buscar casos de corrupció que esquitxessin dirigents d'ERC i CDC. Va ser aquell famós diàleg que incloïa "la fiscalia t'ho afina" en boca del ministre, que després va negar haver pronunciat aquesta frase i va assegurar que el que realment va dir és "la fiscalia, en fi". El Tribunal Suprem va arxivar les querelles presentades per aquests dos partits catalans per no apreciar que hi hagués cap delicte en les converses del despatx de Fernández Díaz. El PP ho ha recordat aquest dijous per defensar la bona feina de l'exministre.

Els grups parlamentaris s'han reunit a porta tancada per arribar a un acord de mínims sobre les conclusions de la investigació. El diputat del PNB Mikel Legarda, que presideix la comissió, serà l'encarregat de redactar el corresponent dictamen que es votarà en el ple del Congrés al setembre. Com que no s'ha arribat a un consens entre els grups, es presentaran vots particulars.

EL PP: ÉS UNA CAUSA GENERAL SENSE PROVES

Només els populars han defensat de manera inapel·lable l'actuació del Ministeri de l'Interior. Com amb la comissió d'investigació sobre la 'caixa b' del seu partit, els conservadors defensen la tesi que l'oposició intenta fer una causa general contra ells sense proves. L'únic que estan disposats a acceptar és que les gravacions que van tenir lloc al despatx de l'exministre van ser "uns fets lamentables" i van subratllar que aquesta comissió, en tot cas, no posa en dubte la tasca de les forces i cossos de Seguretat de l'Estat. Una reflexió, l'única, que comparteixen amb la resta de l'hemicicle.

Els socialistes, el partit lila i la resta de grups, incloent-hi els partits del PNB, ERC i PDECat, han tancat un document de conclusions en què lamenten que Interior creés una estructura policial sota les instruccions de Cosidó destinada a obstaculitzar la investigació dels casos de corrupció del PP i "perseguir" els adversaris polítics. I tot, asseguren, sota el mandat de Fernández Díaz. S'ha de recordar que el polític del PP va sortir del Govern amb el canvi de legislatura. Rajoy no el va destituir després que es publiqués la conversa amb De Alfonso. Entre els "adversaris", els grups assenyalen els socialistes, el nacionalisme català i Podem, per l'anomenat informe PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anónima).

"Aquestes decisions [per atacar els rivals polítics] suposen una inacceptable utilització partidista [del Ministeri] i suposa un abús de poder que trenca regles essencials de la democràcia i de l'Estat de dret", assenyalen les conclusions provisionals a què ha donat el vistiplau tothom menys els populars i Ciutadans. El partit taronja s'ha abstingut i no ha recolzat aquest document final perquè creu que no hi ha proves de l'existència de l'ús polític d'Interior sinó tan sols "incompetència" dels seus màxims responsables polítics.

RAJOY, ASSENYALAT PER ERC I EL PDECAT 

Notícies relacionades

Units Podem, ERC i el PDECat han anunciat que posaran en coneixement de la fiscalia el dictamen de la comissió d'investigació del Congrés per l'ús partidista d'Interior. 

Els dos grups catalans han coincidit en les seves pròpies conclusions a assenyalar Rajoy com a últim responsable de l''operació Catalunya', un fet que no ha aparegut en el text comú. En una roda de premsa després de la reunió de la comissió, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que en l'etapa de Fernández Díaz es va muntar una "brigada política i patriòtica", "un nou GAL", amb l'"única diferència" que aquest "no matava sinó que perseguia i difamava la dissidència política".