COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ AL CONGRÉS | ¿GUERRA BRUTA AL SOBIRANISME?

La compareixença de Cosidó sobre l''operació Catalunya', en directe

L'exdirector de la Policia lloa la seva etapa i eludeix parlar de la brigada política per espiar adversaris del PP

El PSOE recula i s'inclina per demanar la compareixença d'altres excàrrecs policials

undefined38767175 madrid 06 06 2017 declaraci n cosid  en comisi n operaci n c170606153805

undefined38767175 madrid 06 06 2017 declaraci n cosid en comisi n operaci n c170606153805 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

L'exdirector general de la Policia, Ignacio Cosidó, ha eludit parlar de l''operació Catalunya' en la seva primera intervenció davant la comissió que investiga l'ús irregular del Ministeri d'Interior i ha dedicat el seu discurs a lloar el seu treball entre el 2011 i el 2016. Cosidó, que ara és senador, ha fet un balanç especialment optimista de la seva gestió i no ha esmentat ni una sola vegada l'existència d'una brigada policial per espiar els adversaris polítics del PP. Després del seu relat, se sotmet aquesta tarda a l'interrogatori dels portaveus dels grups. A preguntes del PDECat ha assegurat que ni tan sols va sentir l'expressió "operació Catalunya". 

Cosidó és el tercer compareixent que desfila per la comissió des de la seva constitució formal el mes de març passat, i després de més de mes i mig que aquesta estigués bloquejada davant les discrepàncies dels grups.

Els primers a fer-ho van ser Jorge Fernández Díaz i Daniel De Alfonso el 5 d'abril, en una sessió enfrontada. Tots dos són protagonistes de converses gravades al despatx del ministre i les difusions de les quals van obrir la polèmica al revelar-se suposades maniobres policials, mediàtiques i judicials contra formacions de l'oposició.

ELS FETS

Aquell 5 d'abril, tant l'exministre com l'exdirector de l'Oficina Antifrau catalana van negar haver demanat les reunions que tots dos van mantenir l'octubre del 2014 i van apuntar directament a membres de la cúpula policial com els promotors de les reunions les converses de les quals van ser gravades.

En concret, segons va explicar De Alfonso, la cita amb el ministre l'hi va proposar l'inspector de policia José Angel Fuentes Gago -cap de Gabinet del llavors director general operatiu, Eugenio Pino-, que va ser qui el va acompanyar a Interior fins que va arribar una altra persona que el va portar a la sala on va parlar amb Fernández Díaz.

Per la seva part, l'exministre va dir llavors no dubtar de la paraula de De Alfonso, desmarcant-se de l'organització de la reunió, però també va deixar clar que ell no va demanar aquesta reunió amb ell, sinó que qui li va oferir l'entrevista va ser el llavors 'número dos' de la Policia, el citat Eugenio Pino, que li va comentar que seria convenient i oportú rebre De Alfonso.

Per tant, l'oposició intentarà utilitzar aquestes compareixences de Fernández Díaz i De Alfonso en el seu interrogatori a Cosidó, perquè va ser el màxim responsable de la Policia Nacional en els últims cinc anys i per tant coneixedor de tots els moviments dels seus subordinats.

Després de les explicacions de Cosidó, els grups es reuniran per intentar tancar altres compareixents després que el Ple del Congrés acordés prorrogar fins al pròxim 31 de juliol els treballs de la comissió d'investigació, que formalment finalitzava el 9 de juny.

¿lLISTA O CIRC?

Units Podem i els independentistes d'ERC i el PDeCAT temen que no hi hagi acord sobre altres noms després de les explicacions de Cosidó. Com a molt s'especula sobre la possibilitat de cridar l'exsecretari d'Estat de Seguretat i ara diputat del PP Francisco Martínez, un dels noms que podria suscitar el consens de l'oposició.

Notícies relacionades

En un principi el PSOE no estava d'acord a citar els excomissaris policials, ja que considerava que la seva presència al Congrés pot ser utilitzada pels de Pablo Iglesias i els independentistes catalans per convertir la comissió en un "circ". No obstant, aquest dilluns el portaveu interí, José Luis Ábalos, ha manifestat que el seu grup sí que creu -ara- "convenient" citar Eugenio Pino i José Ángel Fuentes Gago.

Això sí, ha rebutjat que hi comparegui l'exministre socialista de l'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba.