EL POLS INDEPENDENTISTA

El Govern evita aclarir com i quan comprarà les urnes de l'1-O

El nou portaveu eludeix donar més informació escudant-se en el "setge" de l'Estat al referèndum

Vicepresidència, el departament d'Oriol Junqueras, passa a assumir l'àrea de processos electorals

abertran39346294 barcelona 18 07 2017  pol tica reuni n del govern de la gene170718111447

abertran39346294 barcelona 18 07 2017 pol tica reuni n del govern de la gene170718111447

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Nou Govern, nova estratègia. A partir d’ara, la informació sobre les urnes i, en general, sobre tots els preparatius del referèndum s’administrarà amb discreció, per no dir opacitat. I les decisions es prendran de forma col·legiada per part de tot el Consell Executiu. «En vista de com les gasten, la gestió dels tempos la fem nosaltres», va proclamar ahir el nou portaveu del Govern i titular de Presidència, un combatiu Jordi Turull, que va elevar –si és possible– el to d’enfrontament amb el Govern del PP.

Turull va ser un frontó a l’hora de donar detalls sobre la compra d’urnes, del com, el quan i la dotació econòmica que s’hi destinarà. El nou portaveu es va limitar a argumentar, després de repetides preguntes dels periodistes: «El Govern ha analitzat i ha compartit els diversos itineraris per disposar de les urnes i quan s’hagin completat els presentarem. Es farà en el marc de la legislació vigent».

A la tarda, el president, Carles Puigdemont, va aprofitar un acte del PDECat a Barcelona per tornar a garantir que hi haurà urnes l’1 d’octubre, i llançar, a més a més, un missatge de reconeixement a la tasca dels consellers del seu Govern rellevats recentment. Puigdemont va desafiar l’Estat: «Respecteu la democràcia, no llanceu les clavegueres».

"TRAMPES" DE L’ESTAT

Després de no haver aclarit el Govern al matí com aconseguirà les urnes, Puigdemont va demanar als seus no distreure’s amb les «trampes» que posarà l’Estat. «No ens distraguem en processos administratius, perquè d’urnes n’hi haurà; hi haurà moltes urnes i serem els encarregats, vosaltres, amics del PDECat, que estiguin plenes de paperetes», va afirmar. En l’acte es va fer una demostració d’unitat del partit donat que hi van participar els dimitits recentment membres del Govern Neus Munté –«aquest és el meu Govern, el del president Puigdemont, el nostre Govern», va proclamar l’exportaveu, en to conciliador– i Meritxell Borràs, entre altres.

En la seva compareixença davant la premsa, Turull va defensar que «el que està en risc i en joc és la democràcia, el dret de llibertat ideològica, el dret de reunió», posant com a exemple la informació que ha requerit la Guàrdia Civil sobre l’acte del Govern per presentar la llei del referèndum al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

També li va fer una recomanació al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que va afirmar que està convençut que els Mossos compliran la legalitat vigent: «Tinc molts dubtes que tota la policia estatal actuï d’acord amb la llei. Que miri el reportatge de TV-3 [sobre les clavegueres de l’Estat]». El portaveu va confirmar el que ja s’havia publicat ahir al 'Diari Oficial de la Generalitat' respecte al traspàs de les competències sobre eleccions de Governació a Vicepresidència, que ostenta el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Turull va afegir que, després de la remodelació de l’Executiu, «qualsevol anunci» que hi hagi serà de «tot el Govern». «Els passos els farem de forma conjunta i solidària», va dir. En aquest sentit, també va anunciar que en pròxims dies es reunirà el nou nucli dirigent del referèndum, del qual formen part Puigdemont; el vicepresident Junqueras; el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari de la Vicepresidència, en aquesta ocasió amb l’assistència del conseller de Justícia i el de Presidència.

ENCESA DEFENSA DE SOLER

Turull va fer, a més, una encesa defensa del nou director general dels Mossos, Pere Soler, malgrat els polèmics tuits d’aquest sobre el sobiranisme i contra els espanyols. «Té tota la confiança de tot el Govern i meva especialment», va afirmar amb rotunditat. «Si algú esperava que el conseller [Joaquim] Forn nomenés un director general de la policia simpatitzant del PP o Ciutadans lamentem defraudar-los; el que és lògic és que comparteixi el projecte del Govern que hi ha», va remarcar.

Notícies relacionades

Sempre en un to combatiu, Turull va afegir que «qualsevol crítica del Govern de l’Estat del nomenament» del cap dels Mossos se la prenen «com un elogi». I va afegir: «Lliçons de com gestionar la policia per part de l’Estat no és que no les admetem, és que no volem assemblar-nos-hi en res».

REFORMA DEL REGLAMENT

Paraules de Turull a una setmana que el ple del Parlament aprovi definitivament la reforma del reglament de la Cambra impulsada per Junts pel Sí i la CUP que busca que es puguin tirar endavant les lleis de desconnexió per lectura única, el tràmit de màxima urgència, i esquivant de nou el dictamen advers del Consell de Garanties Estatutàries. Segueix el desafiament, doncs, amb més opacitat i tancament de files que mai al Govern.