EL DEBAT SOBIRANISTA

El Govern intenta calmar la CUP pel fiasco de les urnes

Les empreses que van concórrer a la licitació no arribaven a la facturació mínima de 365.000 euros que s'exigia

L'Executiu sospesa la possibilitat d'adquirir les urnes via decret i sense concurs

 

  / ACN / JORDI BATALLER

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / AGUSTÍ SALA / J. G. ALBALAT / BARCELONA

Un nou impediment s’ha interposat en l’ardu camí de l’independentisme cap al referèndum de l’1-O. La Generalitat ha declarat desert el concurs per a l’adquisició de les 8.000 urnes necessàries per a la consulta, però en públic l’Executiu català es va negar ahir a aclarir com pensa aconseguir-les. Aquest revés va generar tensió i malestar entre el PDECat i ERC, per una part, i entre el Govern i el seu soci parlamentari, la CUP. Les dues parts es van reunir al Palau de la Generalitat, en una trobada en la qual Junts pel Sí va voler transmetre calma als anticapitalistes, que hores abans havien mostrat una forta empipada per la falta d’explicacions del Gabinet de Carles Puigdemont.

«Hi ha unes qüestions taxades que no es compleixen en aquest cas per part de les empreses perquè no han pogut acreditar la solvència presentant documentació en el termini establert», va explicar la portaveu del Govern, Neus Munté, sobre les dues firmes que participaven en el concurs, Plastic Express i l’UTE formada per Espai World i Subministraments Integrals Futbida. Hores més tard, fonts presents a la reunió sobiranista citades per TV-3 van assenyalar que les dues companyies van rebre pressions perquè no participessin en el concurs i que fins i tot la Guàrdia Civil, segons la cadena, en va visitar una.

Fonts de la Generalitat van explicar que cap de les empreses havia arribat als 365.000 euros de facturació que s’exigia en els últims tres anys en la clàusula desena del plec de condicions del concurs del lot d’urnes de metacrilat, el més costós. En algun cas, les vendes anuals de les empreses són inferiors al valor del contracte en licitació (200.000 euros).

DES DE FA 15 DIES

Altres fonts de l’Executiu català van assegurar que una de les concurrents, l’UTE, sí que havia arribat en algun exercici al llindar dels 365.000 euros, gràcies a la suma de vendes de les dues companyies, però quedava per sota en els altres dos anys de referència. «Com que no s’ha volgut ser molt rigorós, s’ha optat per rebutjar també l’oferta en aquest cas, malgrat que complia algun dels anys», van afegir les citades fonts, que van confirmar que al Govern se sabia des de fa 15 dies que el concurs quedava desert.

L’estratègia seguida no va agradar a ERC. Fonts del PDECat van al·legar que si s’haguessin adjudicat les urnes amb el concurs ja obert, l’Estat l’hauria recorregut, a la qual cosa fonts d’Esquerra Republicana van replicar que el Govern central actuarà en qualsevol cas contra qualsevol pas que faci la Generalitat. Els republicans no van amagar el seu malestar amb els postconvergents i ara temen que aquests estiguin començant a flaquejar en el rumb cap al referèndum, i per aquest motiu llancen el següent repte: «Si algú no vol fer el referèndum, que ho digui ara mateix».

Les alternatives passen o bé per un decret de compra d’urnes per un valor econòmic més baix (que no obligui a treure-les a concurs), o bé per l’adquisició d’urnes de cartró, com les del 9-N. Puigdemont, en la línia del que havia dit hores abans Munté, es va limitar a publicar un missatge en el seu compte de Facebook en què assegurava que l’1 d’octubre «hi haurà urnes». No va aclarir com.

LA CUP SURT EN TROMBA

Després de l’anunci de Munté, la CUP va expressar la seva «més absoluta perplexitat» per les «no explicacions» sobre quin serà el següent pas per adquirir-les. Els cupaires van exhibir el seu malestar a l’afirmar que se senten menystinguts «sobre la presa de decisions del dia a dia respecte al referèndum», i a l’avisar amb contundència el Govern que no toleraran «subterfugis» ni «actituds pusil·lànimes».

Notícies relacionades

«¡Prou de pusil·lànimes que busquen subterfugis! Anem de cara, cal comprar-les i ho ha de fer el Govern», va exigir la diputada anticapitalista Mireia Boya, que, sobre la possibilitat que les urnes acabin sent de cartró, va dir que «haurien de ser urnes clàssiques que siguin homologables a nivell internacional».

PROCÉS AL TSJC

L’Executiu central sí que va vincular la marxa enrere en la licitació de les urnes amb la querella de la fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general en el moment de la licitació, Francesc Esteve, i que ha sigut admesa a tràmit pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, informa Pilar Santos. No obstant, la defensa de la consellera ja ha anunciat que presentarà davant l’alt tribunal català l’acta que declara desert el concurs per a la compra de les urnes per demanar-li que arxivi la querella, informa J. G. Albalat.