Puigdemont sosté que hi haurà urnes i elogia els seus exconsellers

El president exigeix a l'Estat: "Respecteu la democràcia, no llanceu les clavegueres"

Míting d'unitat del PDECat després de les dimissions de tres consellers en què Pascal afirma: "Sense el PDECat no hi ha Estat"

La Generalitat no aclareix la manera com comprarà les urnes per a la consulta. / FERRAN NADEU / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat un acte de partit a Barcelona per tornar a garantir que hi haurà urnes l'1 d'octubre vinent i per llançar un missatge de reconeixement a la tasca dels exconsellers rellevats fa poc del seu Govern. Puigdemont ha desafiat l'Estat: "Respecteu la democràcia, no llanceu les clavegueres".

En relació amb la polèmica de les urnes, ha demanat als seus no distreure's amb les "trampes" que l'Estat posarà en relació amb el referèndum i en què ha dit que alguna vegada ha caigut Catalunya. I ha assegurat: "No ens distraguem en processos administratius, perquè d'urnes n'hi haurà, hi haurà moltes urnes i serem els encarregats, vosaltres amics del PDECat, que estiguin plenes de paperetes".

Puigdemont ha protagonitzat un míting del PDECat en defensa del 'sí' en el referèndum, en què s'ha fet una demostració d'unitat del partit ja que hi han participat els membres dimitits del Govern Neus Munté (que ha proclamat, en to conciliador: "Aquest és el meu Govern, el del president Puigdemont, el nostre Govern") i Meritxell Borràs, entre altres. Amb ells, els nous consellers Joaquim Forn i Clara Ponsatí, al costat de dirigents locals i nacionals del partit. Puigdemont ha fet un elogi dels exconsellers: "Quan se'ns demana responsabilitat l'assumim, com va fer el president Mas, com han fet consellers i conselleres, com ho han fet Neus Munté, Meritxell Ruiz, Jordi Jané, com els nous consellers, que gràcies a vosaltres no només votarem sinó que farem el millor país".

"Som la generació que té la responsabilitat de culminar bé el que fa tants anys que va començar", ha proclamat i ha afirmat que es farà "a la manera catalana", així que ha advertit a l'Estat: "Respecteu la democràcia, no llanceu les clavegueres".

PASCAL TREU PIT

La coordinadora general del partit, Marta Pascal, s'ha esforçat a desmentir les divisions i discrepàncies internes al PDECat i la idea que alguns tenen dubtes sobre el referèndum. I ho ha fet amb un missatge d'autoafirmació: "No tenim dubtes, som necessaris perquè el procés tiri endavant, la garantia que es faci ben fet, sense el PDECat no hi ha Estat, el procés no arriba a bon port”. "Alguns han intentat fer-nos petits i la millor manera de fer-te gran és pensant que pots ser gran", ha afegit.

FORN CONTRA LES ACTITUDS "DE FANATISME"

El nou conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha criticat el govern d'Ada Colau a Barcelona en relació amb el referèndum: "No tenir un alcalde sobiranista com Xavier Trias no ajuda que la capital de Catalunya estigui al costat de tots els municipis com hauria de ser avui un exemple de capitalitat". Forn ha eludit la polèmica sobre el relleu polític al capdavant dels mossos després de la dimissió d'Albert Batlle, i s'ha limitat a afirmar: "Hem de fer el referèndum amb intel·ligència, amb un somriure, davant els atacs i expressions de fanatisme, com ens deia el president, hem de fer servir el sentit de l'humor contra les actituds intolerants".

Notícies relacionades

Per la seva banda, el nou portaveu del Govern en substitució de Munté, Jordi Turull, ha assegurat que part de Catalunya Sí que es Pot recolzarà la llei del referèndum quan es voti al Parlament. "Quan es voti, amb l'escalada de l'Estat, l'equidistància no serà possible".

"Que la senyora Colau posi les urnes com la resta del país", ha demanat en la intervenció inicial la presidenta del partit a Barcelona, Mercè Homs, que ha qualificat el govern local de partit "tebi" respecte al referèndum.