El govern insta Puigdemont a assumir el seu "fracàs" després de la dimissió de Batlle

"En qualsevol democràcia, un Govern així hauria durat dos telediaris", sentencia

Podem culpa Rajoy de la marxa del cap dels Mossos per la seva política de "persecució"

img 9722

img 9722 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, ha criticat aquest dilluns la "gravíssima dinàmica" en què està immers el Govern, després de la dimissió del cap dels Mossos, Albert Batllledimissió  Mossos, que se suma a la remodelació governamental que va fer Carles Puigdemont divendres per reforçar la Generalitat de cara a l'1-O. 

La número dos del Govern ha assegurat que en qualsevol democràcia, un executiu com el català, "hauria durat dos telediaris". I, en la seva opinió, de moment segueix en actiu perquè no sap "com assumir que el referèndum serà un fracàs". 

En aquest context, ha demanat a Puigdemont i Oriol Junqueras que assumeixin "el seu fracàs ara" o l'1-O. Però els ha advertit que si no frenen fins llavors en el seu entossudiment i opten per "estimbar-se", "tindran una resposta per part del Govern i de les institucions de l'Estat". 

Saénz de Santamaría s'ha preguntat, a més, que si alts càrrecs de la Generalitat han de "dimitir per poder respectar la llei", "quin referèndum volen fer" i "on portaran el poble català". 

AL SERVEI DE LA LLEI

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, per la seva part, s'ha mostrat "segur" que els Mossos d'Esquadra i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat defensaran "com fan sempre a Catalunya i a Espanya, l'interès general i els drets dels ciutadans".

En aquest sentit, ha advocat per "diferenciar les declaracions polítiques o de voluntat, de les actuacions en termes de dret" i ha recordat que les Forces de Seguretat "estan al servei de la llei i al servei dels ciutadans".

"No estan al servei d'un Govern i menys d'un Govern de radicals i d'un Govern que vol incomplir les normes", ha proclamat. Per tant, s'ha mostrat "segur" que els Mossos d'Esquadra, "com a servidors públics que són, estan sotmesos al mandat de la llei i no al mandat d'una persona", és a dir, que "no poden rebre ordres contràries al dret".

LA REACCIÓ DE L'OPOSICIÓ

Notícies relacionades

El PSOE, per la seva part, ha considerat que la dimissió es deu al fet que Batlle no volia assumir responsabilitats penals l'1-O, que en aquest cas serien "agreujades", segons ha manifestat el portaveu, José Luis Ábalos. 

Mentre que Podem ha responsabilitzat Mariano Rajoy, per la seva política de "persecució" judicial i policial. La seva portaveu parlamentària, Irene Montero, ha considerat que la situació actual es resoldria amb una cosa "tan senzilla" com la celebració d'un referèndum "pactat".