ENTREVISTA AMB EL PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL

Jordi Cuixart: "No hi ha sobiranistes de primera i de segona"

"El canvi de Govern reforça l'1-O. És legítim tenir dubtes i també rellevar qui en tingui"

Entrevista a Jordi Cuixart / VÍDEO: JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

–Òmnium va portar a terme una campanya sobre les lluites compartides, amb una forta càrrega social, ara han iniciat la de 'Crida per la democràcia', sobre els dèficits democràtics del Govern del PP, que inclou la projecció del documental de Mediapro sobre les clavegueres de l’Estat… Escolti, ¿això d’Òmnium no era una cosa feta a l’antiga i molt conservadora? ¿Molt de tortellet els diumenges?

–Òmnium va néixer fa 56 anys amb una obsessió per la cohesió social, per compartir la llengua i la cultura catalanes en un país on el fet migratori és estructural i això suposa un dels grans actius d’aquesta societat. Amb el pas dels anys, Òmnium ha volgut estar a l’alçada dels esdeveniments i ara, amb 70.000 socis, ens sembla que ens obliga a ser un actor d’aquest procés d’alliberament nacional que estem vivint.

–¿L’objectiu de 'Crida per la democràcia' és demostrar que malvat que és l’Estat espanyol?

–Crida per la democràcia és la campanya que hauriém desitjat no haver de fer mai. El seu objectiu és reforçar la voluntat de celebrar l’1-O i denunciar els atacs de l’Estat a Catalunya i a la democràcia en el conjunt d’Espanya…

"El canvi de Govern reforça l'1-O. És legítim tenir dubtes i també rellevar qui en tingui”

–El manifest de la campanya titlla d’«autoritari» l’Estat.

–És obvi. Quan veus que les clavegueres de l’Estat funcionen, com en el cas de l’'operació Catalunya' en què els seus responsables no només no dimiteixen, sinó que, a més, són condecorats, veus que vivim en un Estat amb una qualitat democràtica molt baixa, En qualsevol altre país europeu hi hauria dimissions i accions judicials.

–Vostè és un dels ponts amb els comuns des de l’independentisme. ¿Com s’ha quedat després del ball d’opinions d’Ada Colau i fins i tot Pablo Iglesias sobre l’1-O?

–Celebrem les declaracions de l’alcaldessa Ada Colau de dilluns passat en qué va dir que l’Ajuntament de Barcelona estarà al costat de la democràcia i de les urnes. Som on érem. El sobiranisme, que és transversal i és ric, es manifesta de maneres diverses i plurals. Demanem que es deixi de qüestionar els que repeteixen una vegada i una altra que estaran al costat de la democràcia. Colau ens mereix tot el respecte. Si tots som sobiranistes, el tracte ha de ser entre iguals. No hi pot haver un tracte entre sobiranistes de primera i de segona. Òmnium no acceptarà mai que es facin llistes de sobiranistes bons i dolents. L’eix central del catalanisme és el sobiranisme i tots defensarem l’1-O en peu d’igualtat.

–¿Tan important és el pronunciament d’un partit, si els que voten són individus?

–Estem convençuts que aquesta és una societat madura i que, més enllà de les consignes de partit, cadascú actua pel seu compte. Les enquestes ens indiquen, per exemple, que el 40% dels electors del PSC aniran a votar en el referèndum.

–¿Quina opinió li mereix el canvi de Govern de divendres?

–Crec que reforça l’1-O. És legítim tenir dubtes, però al mateix temps és necessari substituir els que vegin incertesa a l’horitzó del referèndum. Dit això, tot el reconeixement del món a tots els consellers que ens han permès arribar fins on som ara. I de la mateixa manera que Òmnium no permetrà que hi hagi ciutadans de primera o de segona, tampoc acceptem que ningú classifiqui els nostres servidors públics.

–¿Té una intuïció de qui pot liderar la campanya del 'no'?

–Xavier García Albiol ja fa temps que defensa el 'no'. Mariano Rajoy també està en campanya. Els que defensen el 'no' ja ho estan fent. És probable que no hi hagi una campanya del 'no'. Però estarà mobilitzat. No ens obsessionem amb això, tot i que, en tot cas, tampoc correspon a Òmnium liderar el 'no'.

"Estem al segle XXI. No totes les mobilitzacions seran físiques"

–¿Firmaria ara el 50% de participació, 2,75 milions de persones?

–Estem convençuts que la gent votarà massivament en aquest referèndum vinculant. Els paràmetres organitzatius, fixar mínims de participació i això, corresponen, en tot cas, a la Generalitat. No serem nosaltres, les entitats, els que fixem un mínim de participació.

–¿Percentatges baixos, del 20% al 30% en localitats molt poblades, seria una màcula en l’expedient?

–Tan important és el vot d’algú del Baix Llobregat com del Camp de Tarragona. Compta el global de Catalunya. I insisteixo, la gent sortirà a votar com va sortir el 27-S.

Notícies relacionades

–S’estén la sensació que en algun moment serà necessari per a l’independentisme tornar a mobilitzar-se massivament. ¿Quin pot ser el desencadenant?

–Això és el que preguntem al Govern d’Espanya quan diu que no permetran el referèndum. Han de començar a explicar com frenaran aquest tsunami democràtic. El Govern de la Generalitat té la fermesa de fer el referèndum, quan vegem la resposta de l’Estat els ciutadans de Catalunya reaccionaran al seu torn de manera proporcionada a aquesta resposta. Tampoc ens posarem ara la bena abans de la ferida. Encara que recordem que, des de la retallada de l’Estatut del 2010, no hem rebut més que querelles, inhabilitacions i amenaces, ni una sola proposta.