EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Forn deixa en l'aire la continuïtat del director dels Mossos

El conseller d'Interior promet garantir que "es pugui votar amb tranquil·litat" l'1-O

Turull assegura que totes les decisions del Govern sobre el referèndum seran col·legiades

zentauroepp39304625 el fins ara conseller d interior  jordi jan   traspassa la c170715123023

zentauroepp39304625 el fins ara conseller d interior jordi jan traspassa la c170715123023 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

El tancament de files imposat pel president Carles Puigdemont per blindar el referèndum unilateral de l’1-O pot propiciar que els pròxims dies hi hagi un relleu en un lloc clau per a l’organització de la consulta. El nou conseller d’Interior, Joaquim Forn, va deixar ahir en suspens la continuïtat del director dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, qüestionat per alguns sectors del Govern i amb qui Forn va parlar tot just prendre possessió del càrrec.

En una entrevista a RAC-1, Forn va explicar que els pròxims dies es reunirà amb els directors i alts càrrecs del seu departament per decidir si és necessari implementar canvis i, preguntat per si Batlle pot ser substituït, va reconèixer que no pot «garantir ni una cosa ni l’altra». Tot i que és partidari que «la gent que funcioni es mantingui al seu lloc», va demanar temps per analitzar cada cas.

EL PAPER DE LA POLICIA / Sobre quina funció desenvoluparan els Mossos d’Esquadra l’1-O, el nou conseller va deixar clar que la seva consigna serà «garantir la seguretat i garantir que la gent pugui votar amb tranquil·litat». I tot i asseverar que «les coses es faran bé» aquell dia, va deixar entreveure que hi pot haver «problemes» si no hi ha «voluntat democràtica per part de les dues parts».

Notícies relacionades

A la pregunta de si podria tenir lloc la imatge de la policia catalana retirant urnes, Forn es va limitar a respondre: «¿Per què ha de passar això? Nosaltres el que facilitarem és que la gent l’1-O pugui anar a votar amb tota tranquil·litat». En aquest sentit, va vaticinar que el dia del referèndum unilateral «hi haurà una legislació que permetrà que es pugui desenvolupar de la manera més normal i raonable».

A pocs dies que, dimarts que ve, els consellers Oriol Junqueras (Economia i Hisenda) i Raül Romeva (Exteriors) assumeixin la compra d’urnes, l’acabat de nomenar conseller de Presidència, Jordi Turull, va subratllar en les seves primeres entrevistes com a portaveu del Govern que totes les decisions del Consell Executiu sobre l’1-O seran col·legiades i no suposaran «cap problema», sinó «un honor».

C's i PPC demanen un ple extraordinari

Per altra banda, Ciutadans i el PPC han sol·licitat conjuntament al Parlament la convocatòria urgent d'un ple extraordinari per a la setmana que ve amb la finalitat que el president de la Generalitat expliqui la nova composició del seu Executiu. Puigdemont va comparèixer a petició pròpia dimecres passat a la Cambra catalana, 48 hores abans de la nova crisi de Govern, per argumentar la destitució de Jordi Baiget coma conseller després d'expressar els seus dubtes sobre el desenllaç del referèndum unilateral.