El PSC i el PSOE pacten iniciar el camí cap a la reforma constitucional

"L'1-O és avui, demà, demà passat... s'ha de buscar una solució que resolgui la crisi territorial", diu Sánchez

Els socialistes presenten la seva proposta per a Catalunya, que planteja recuperar l'Estatut retallat i anul·lar el judici a Lluís Companys

Sánchez i Iceta reunits per acordar un pla conjunt davant el desafiament sobiranista de l1-O / FERRAN SENDRA / VÍDEO: EFE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les permanents de les executives del PSOE i del PSC s'han reunit aquest divendres a Barcelona amb un pla sota el braç per a Catalunya. La "declaració de Barcelona" planteja "una oferta política perquè, en benefici de tots els catalans, el xoc de trens de l'1 d'octubre no es produeixi". A més de la ja anunciada reforma constitucional per apostar per una Espanya plurinacional i reconèixer "les aspiracions nacionals de Catalunya", de millores en el finançament i inversions i la recuperació dels articles retallats de l'Estatut, també es plantegen mesures en l'àmbit simbòlic. A més d'una llei de llengües, també s'ha decidit impulsar iniciatives com una PNL per anul·lar el judici a Lluís Companys i altres sentències de la dictadura.

La reunió ha servit per posar en ordre algunes de les propostes que el líder del PSOE ja havia desgranat durant les primàries i que es van plasmar per escrit en el congrés del partit, com l'aposta per la plurinacionalitat. El full de ruta es fixa en tres temps, amb mesures a curt, mitjà i llarg termini. Es marquen com a objectiu iniciar el camí cap a la reforma constitucional en el pròxim període de sessions amb una comissió mixta Congrés-Senat o una subcomissió. "El vehicle és el menys important", ha assenyalat Pedro Sánchez. Encara que no s'hagi volgut posar una data límit per a moltes d'aquestes mesures i s'assumeixi que molt poques es podran portar a terme abans de l'1-O, d'aquesta forma es pretén assenyalar que hi ha un altre camí per millorar l'autogovern a Catalunya davant l'independentista. "L'1-O és avui, demà, demà passat... s'ha de buscar una solució que resolgui la crisi territorial", ha sentenciat Sánchez. El secretari general del PSOE ha assenyalat que tenia intenció de "passar molt de temps" en terres catalanes per reunir-se no solament amb Carles Puigdemont i altres líders polítics sinó també amb figures destacades a nivell social per explicar-los la seva proposta.

Dins de les "aspiracions nacionals de Catalunya" ha reconegut que alguns hi poden veure el dret a l'autodeterminació o la realització d'un referèndum d'independència. "Per a algunes formacions potser ho és. El que han de fer és defensar-ho a través de les vies legals de l'Estatut i la Constitució espanyola". En aquest punt, Miquel Iceta ha assenyalat que aquesta expressió es recollia amb la mateixa textualitat en la declaració de Granada, la brúixola que els socialistes continuen defensant per marcar el camí de la reforma constitucional.

Notícies relacionades

Un sistema de finançament "més just i equitatiu" i de les inversions són dos dels assumptes que es consideren prioritaris. Però tampoc es vol deixar de banda altres aspectes més simbòlics, com poden ser, per exemple, mesures en la línia d'avançar en la cocapitalitat, i impulsar la llei que el PSC i el PSOE defensen per poder dirigir-se a l'Estat en català, eusquera i gallec. Encara que són conscients del poder de veto del PP al Senat per tombar moltes d'aquestes iniciatives, confien que aquest full de ruta pugui almenys desenrocar els dos governs.

La PNL, que presentarà al Congrés Meritxell Batet, planteja anul·lar el judici al president Companys al considerar la seva condemna "il·legítima, radicalment nul·la i injusta i sense eficàcia ni validesa". De la mateixa manera planteja anul·lar els judicis franquistes contra els que van defensar la legalitat institucional, van pretendre el restabliment de la democràcia o van intentar viure segons opcions emparades en els drets i les llibertats avui reconeguts a la Constitució.

Resposta avançada

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que el president Carles Puigdemont ha respost ben aviat i avançadament a l'oferta de diàleg del líder socialista, Pedro Sánchez, "fent una crisi de substitució" de diversos dels membres del Govern "per altres de molt més radicalitzats". Segons Méndez de Vigo, Sánchez no ha tingut prou en compte "el temps polític" a l'hora de plantejar les seves propostes perquè Puigdemont no pensa en reformes constitucionals. "Ara toca la unitat", ha afegit el portaveu.