EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Sánchez aposta per recuperar l'Estatut i millores en el finançament

El PSC i el PSOE presenten aquest divendres a Barcelona el seu pla per a l'encaix de Catalunya

El full de ruta pactat planteja més inversions i mesures en matèria lingüística

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les permanents de les executives del PSOE i del PSC es reuneixen avui a Barcelona amb un pla sota el braç, una cosa impensable el mes d’octubre passat, quan tots dos partits semblava que estaven a un pas del divorci després que els socialistes catalans es neguessin a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

La relació ha canviat totalment des d’aleshores. Després d’incloure tres membres del PSC en la seva direcció, Pedro Sánchez ha volgut que la primera cita de la cúpula del PSOE fora de Madrid des de la seva reconquista sigui a la seu del seu principal escuder en el no és no.

El secretari general del PSOE ha fixat el conflicte català com una de les seves prioritats i en la proposta consensuada amb Miquel Iceta que presentaran avui per resoldre els problemes d’encaix de Catalunya situa el finançament i la llengua com dos dels temes clau.

A més a més de Sánchez i Iceta, també assistiran a la reunió, entre altres, Patxi López, José Luis Ábalos, Meritxell Batet i Salvador Illa.

Fonts socialistes han explicat que la trobada servirà per posar en ordre algunes de les propostes que el líder del PSOE ja havia desgranat durant les eleccions primàries i que es van plasmar per escrit en el congrés del partit, com l’aposta per una Espanya plurinacional. El document pactat planteja, segons fonts del PSOE, «una oferta política perquè, en benefici de tots els catalans, el xoc de trens de l’1 d’octubre que ve no es produeixi».

Encara que no s’hagi volgut posar una data límit per a moltes i s’assumeixi que molt poques es podran portar a terme abans de l’1-O, d’aquesta forma es pretén assenyalar que hi ha un altre camí per millorar l’autogovern a Catalunya enfront l’independentista.

RUTA EN TRES TEMPS

El full de ruta es fixa en tres temps, amb mesures a curt, mitjà i llarg termini. La reforma constitucional, que els socialistes volen que reconegui «les aspiracions nacionals de Catalunya», és la gran bandera, però el PSOE considera que «abans d’arribar fins allà es poden fer moltes altres coses». Així, per exemple, el text sub-ratlla  la necessitat de recuperar les parts de l’Estatut retallades pel Tribunal Constitucional i la creació d’una comissió mixta Senat-Congrés per intentar donar un millor encaix per a Catalunya.

Notícies relacionades

Un sistema de finançament «més just i equitatiu» i de les inversions són dos dels assumptes que es consideren prioritaris. Però tampoc es volen deixar de banda altres aspectes de tipus més simbòlic, com poden ser, per exemple, mesures en la línia d’avançar en la cocapitalitat -amb la idea de portar el Senat a Barcelona com a proposta principal-, i impulsar la llei que el PSC i el PSOE defensen per poder dirigir-se a l’Estat en català, eusquera i gallec.

Encara que són conscients que el poder de veto del PP al Senat per a tombar moltes d’aquestes iniciatives, confien que aquest full de ruta pugui almenys desenrocar els dos governs.