LES PORTADES DELS DIARIS

La rebel·lió dels funcionaris catalans i els "podemitarres" atrauen la premsa de Madrid

Mas declara a l''Ara' que l'1-O s'ha de fer "una votació definitiva"

5
Es llegeix en minuts
ANDREU FARRÀS / BARCELONA

La dreta mediàtica madrilenya segueix aquest dimecres tretze són tretze amb la seva intensa campanya informativa contra el procés sobiranista català, a la qual s'ha afegit aquests últims dies l'ofensiva contra l'alcaldessa de la seva ciutat, Manuela Carmena, per la seva negativa a homenatjar en exclusiva el regidor Miguel Ángel Blanco, amb motiu del 20è aniversari del seu assassinat per ETA, com han pretès els conservadors.

La portada d''El Mundo' destaca que els funcionaris municipals destinats a Catalunya "es rebel·len" contra el referèndum independentista, perquè el Consell de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local de Catalunya s'han declarat "sempre fidels a la Constitució Espanyola".

L'OFERTA DE SÁNCHEZ A PUIGDEMONT

'La Razón' informa que Pedro Sánchez proposarà a Carles Puigdemont la setmana que ve més finançament autonòmic i una reforma constitucional. I 'El País' assegura que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha desestimat la proposta de Puigdemont de coordinar el referèndum.

Sobre l'homenatge a Miguel Ángel Blanco, 'El Mundo' ressalta al peu d'una foto de la portada que l'aparició d'un dirigent de l'esquerra 'abertzale' en l'homenatge organitzat a Ermua en memòria del regidor assassinat per ETA "indigna les víctimes del terrorisme".

L''Abc' titula a la seva primera monogràfica que "el populisme sí que distingeix 'víctimes de primera i segona", sobre tres fotografies en què apareix la façana de l'Ajuntament de Madrid amb una pancarta donant la benvinguda als refugiats, una bandera de l'arc de sant Martí en homenatge al moviment LGTBI i una altra banderola morada de condemna de la violència masclista. 

LOSANTOS, TRETZE SÓN TRETZE CONTRA LA DEMOCRÀCIA

El columnista estrella d''El Mundo' Federico Jiménez Losantos segueix també tretze són tretze (¿com ho ha de pronunciar el predicador ultradretà?) contra la decisió de Carmena de no penjar una pancarta commemorativa a la façana de la casa consistorial en honor de Blanco, per no "discriminar les altres víctimes". Titula la seva columna 'Podemitarras i miedócratas' i deplora la "batasunització de la política espanyola i, per tant, l'indiscutible triomf dels assassins".

En la seva conclusió, Losantos afirma: "Fa temps vaig comentar que quan, al parlar de l'ETA, sento 'tots els demòcrates', el que sento és la por que regna en els partits polítics espanyols, però no a les partides etarres i podemitarres. ¿Quantes banderes espanyoles hi ha als balcons de Pamplona aquests dies? Una. ¿I a Bilbao? Cap. Aquest és el triomf dels assassins, vint anys després." ¿Losantos ha anat a Pamplona i a Bilbao per comptar totes les 'rojigualdas'? Seguríssim que no. Però per a alguna cosa s'ha inventat la postveritat o, com s'ha dit sempre: la mentida podrida. Per tergiversar, calumniar i sembrar la zitzània entre les persones i els col·lectius. En altres assumptes no, però en això Losantos s'ha acreditat com un expert consumat.

MAS, NI HEROI NI MÀRTIR

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha sigut entrevistat per Esther Vera, directora de l''Ara'. De les seves declaracions, el diari destaca a la portada: "El president té el dret i la necessitat de saber on és cadascú"; "L'1-O no és una qüestió de valents, herois o màrtirs, sinó de posar-hi la gent que pot fer la feina", i "S'han de respectar els dubtes, però no els comparteixo: s'ha de fer una votació definitiva".

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Junqueras rebutja l'oferta de coordinar el referèndum"; "Una oportunitat per a la gran favela de Madrid. A 14 quilòmetres de la Puerta del Sol, un embolicat paisatge de classes mitjanes, treballadors immigrants, barraquisme i especuladors s'ha anat forjant a la brava durant 40 anys. És la Cañada Real"; "L'última trinxera gihadista a Mossul. L'enviada del País assisteix a la lluita contra els focus de resistència de l'ISIS"; "El fill de Trump va acceptar complagut la proposta de secrets russos"; "Boris Johnson adverteix a la UE que mai pagaran la factura del 'brexit".

EL MUNDO

"Els funcionaris es rebel·len contra el referèndum il·legal. Els secretaris i interventors municipals subratllen que seran 'sempre fidels a la Constitució Espanyola"; "L'aparició d'un 'batasuna' a Ermua indigna les víctimes"; "Més a prop de la llibertat, per Lilian Tintori"; "L'aprovació del sostre de despesa assegura a Rajoy dos anys més de legislatura"; "La UDEF es nega a rectificar el vincle de López del Hierro amb el 'cas Pujol"; "El fill de Trump, 'encantat' de rebre ajuda de Rússia contra Clinton"; "Andalusia dona el títol d'ESO sense recuperar al setembre".

ABC

"El populisme sí que distingeix entre 'víctimes de primera i segona'. Obligada a recular de nou, Carmena accepta exhibir avui una pancarta en la concentració per Miguel Ángel Blanco, però no la penjarà a l'ajuntament. Iglesias veu 'enormement assenyada' la postura de l'alcaldessa i torpedina al Congrés la declaració en record del regidor assassinat i contra el chavisme".

LA RAZÓN

"Via Sánchez per a Catalunya: més diners i reforma constitucional. Presentarà divendres una oferta a Puigdemont en tres fases: 'Curt, mitjà i llarg termini"; "M'encantaria': Donald Trump Jr. va acceptar informació russa contra Hillary Clinton"; "Miguel Ángel Blanco: la no rectificació de Carmena i el veto de Bildu"; "El Govern dona per aprovats els PGE del 2018 després de tirar endavant el sostre de despesa".

LA VANGUARDIA

"El fill de Trump va acceptar 'encantat' l'ajuda russa"; "Unitat política a Ermua. El 20è aniversari de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA va reunir ahir a Ermua tots els partits"; "Ofensiva de pares i docents contra les borratxeres"; "El TSJC anul·la la taxa de Barcelona sobre els pisos buits"; "Secretaris i interventors municipals es desmarquen de l'1-O"; "Un fons d'Ontario ultima la compra de Mémora per 450 milions".

ARA

"Mas: 'El president té el det i la necessitat de saber on és cadascú"; "La Hisenda catalana gestionarà a l'octubre els impostos que la Generalitat paga a l'Estat"; "Trump Jr., 'encantat amb els mails russos"; "Els nous senyals anticontaminació, al desembre".

EL PERIÓDICO

"Barcelona aprova una taxa per a turoperadors. El TSJC anul·la l'impost sobre pisos buits"; "Anunci d'un estiu amb menys manters. El tinent d'alcalde Pisarello diu que 'no s'arribarà als 800 venedors"; "Trump fill, "encantat" amb l'ajuda de Rússia"; "Banderas arriba a dalt de tot del cine espanyol"; "La nena assassinada a Sabiñánigo va ser torturada".

Notícies relacionades

EL CORREO

"El PNB i Bildu bloquegen una declaració del Congrés sobre Miguel Ángel Blanco"; "Murs antigihadistes reforçaran la seguretat per les festes a Santutzi"; "El PNB recolza el sostre de despesa i salva una altra votació clau de Rajoy".