LES PORTADES DE LA PREMSA

La premsa de Madrid enalteix el dirigent antichavista Leopoldo López, excarcerat per Maduro

Neus Munté a 'El Punt Avui': "Això ha de sortir bé; si no, ens passaran per sobre"

'El País' i 'Abc' estan persuadits que el règim bolivarià "intenta guanyar temps", perquè està "agonitzant"

portadavanguardia0907

portadavanguardia0907

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Els diaris madrilenys expressen la seva alegria per l'excarceració del dirigent opositor veneçolà Leopoldo López a les portades d'aquest diumenge. Gairebé amb el mateix èmfasi tipogràfic que si es tractés d'un heroi polític o esportiu espanyol. 'Abc' considera que la sortida de la presó "evidencia l'agonia" del règim de Nicolás Maduro. 'El País' afirma que amb la sortida de la presó de López el president bolivarià "intenta guanyar temps" i cedeix a la pressió internacional. I 'El Mundo' destaca les declaracions de l'exalçat líder antichavista en què convoca el "poble de Veneçuela a seguir la lluita al carrer".

La negativa dels comuns a recolzar el referèndum independentista i l''esplèndid aïllacionisme' de Donald Trump en la cimera del G-20 d'Hamburg són altres de les notícies destacades per la majoria dels principals diaris de Madrid i Barcelona, entre els quals EL PERIÓDICO.

Criden l'atenció unes afirmacions a la portada d''El Punt Avui' de la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, que, una setmana després de les declaracions a aquest mateix diari que li van costar el càrrec de conseller a Jordi Baiget, proclama: "Això [l'1-O] ha de sortir bé; si no, ens passaran per sobre".

Un altre membre del Govern de Carles Puigdemont, el també postconvergent Santi Vila, que va substituir el dubitatiu Baiget al capdavant del departament d'Empresa i Coneixement, declara a 'Ara': "Espanya no es pot permetre una solució traumàtica del cas català". Una incideix en els problemes que poden abatre's sobre els catalans, i l'altre, en els que amenacen els estadistes espanyols si no obren més la mà i segueixen amb el seu immobilisme antiurnes. 

LA DISSOLUCIÓ DEL PDECAT

Un dels editorials de 'La Vanguardia' està dedicat a glossar el primer aniversari del PDECat, el substitut del partit que va fundar l'extotpoderós Jordi Pujol Soley. I no és gaire complaent. "Les enquestes --assenyala l'article del diari del Grupo Godó-- confirmen el cicle declinant del PDECat en benefici d'ERC, mentre totes les decisions importants han quedat en suspensió a l'espera del referèndum. Juntament amb aquests problemes, el PDECat disfruta actualment d'una representació forta en el món municipal, que es tradueix en 400 alcaldes i 4.000 regidors, més el govern de les quatre diputacions i de la majoria dels consells comarcals. El futur dirà si la refundació va servir per conservar un espai polític o bé per accelerar la seva dissolució".

LES GIRAGONSES DE COLAU 

Sobre la decisió de Catalunya en Comú de no donar suport al referèndum de l'1-O al considerar-lo una respectable mobilització pel dret a decidir, 'El Mundo' editorialitza: "Aquesta cerimònia de la confusió és, en realitat, la manifestació de la cara més perillosa del populisme. Una forma de fer política que consisteix que tot s'hi val si beneficia el partit. Un joc perillós en assumptes de calat com el referèndum amb què els independentistes pretenen imposar el seu autoritarisme a Catalunya". De totes maneres, per al diari d'Unedisa, malgrat aquesta suposada ambigüitat i equidistància, tan vilipendiada al seu dia per Mariano Rajoy, "al final, les giragonses de Colau beneficien la causa de Puigdemont i la CUP, els seus socis antisistema al Parlament". 

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El PSOE dona ja per guanyada la batalla de l'esquerra"; "Maduro intenta guanyar temps amb l'alliberament de López"; "El partit de Colau participarà en el referèndum sense considerar-lo un referèndum"; "El G-20 aprofundeix l'aïllament de Trump"; "¿Per què els homes maten les dones?".

EL MUNDO

"Estic disposat a tornar a la presó, no tinc voluntat de claudicar"; "Trump s'aparta dels pactes del G-20 sobre comerç i clima"; "Colau nega el seu suport al referèndum a pesar de la pressió de Puigdemont"; "El somni truncat del ballarí aeri Pedro Aunión".

ABC

"L'excarceració de López evidencia l'agonia de Maduro. El líder opositor accedeix a arrest domiciliari sense cedir en el seu "compromís de lluitar fins a la llibertat" de Veneçuela. Rajoy reconeix la "contribució" de Zapatero, al seu torn agraït pel suport del Govern d'Espanya". 

LA RAZÓN

"Leopoldo López. La lluita continua. Maduro intenta rentar la seva imatge i excarcera al líder opositor que seguirà la seva condemna en arrest domiciliari. Zapatero va ser clau en la negociació"; "¿Com he de menjar si estan matant el meu fill? Mayor Oreja, llavors ministre de l'interior, relata el crim a càmera lenta"; "Polèmica al Mad Cool. ¿L'espectacle va haver de continuar tras la mort d'un artista". 

LA VANGUARDIA

"Leopoldo López surt de presó"; "Els pactes del clima aïllen els EUA al G-20"; "Els comuns participaran en l'1-O, però sense donar-li validesa"; "Hard Rock invertirà 700 milions per arrencar el BCN World".

EL PUNT AVUI

"Els comuns mantenen la indefinició respecte a l'1-O"; "Trump, fora dels acords"; "Neus Munté: "Això ha de sortir bé; si no, ens passaran per sobre"; "El PDECat apel·la a la unitat i referma l'aposta pel plebiscit".

ARA

"Madrid SL""; "Santi Vila: "Espanya no és pot permetre una solució traumàtica del cas català"; "Trump també queda aïllat al G-20 en política climàtica i proteccionisme".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Els comuns donen carbassa a l'1-O"; "Leopoldo López seguirà pres a casa seva"; "Dissabte el moviment LGTBI reuneix 50.000 persones als carrers de Barcelona".