LES PORTADES DE LA PREMSA

Diaris de Madrid retreuen a Sánchez que discrepi de Rajoy sobre Catalunya

'Abc' titula que el líder socialista "amenaça" el president amb "prendre la iniciativa" si no hi ha diàleg amb Puigdemont

'El Mundo' editorialitza que "no era el moment d'expressar tan clarament" les diferències entre el Govern i el PSOE

portadaara0707-1

portadaara0707-1

5
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

Encara que l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) indica que només l'1,2% dels espanyols consideren que la possible via cap a la independència de Catalunya és un problema greu, els diaris amb seu central a Madrid segueixen concedint-li una enorme importància i obren la portada gairebé cada dia amb l'últim capítol del culebró del procés "separatista". Deu ser perquè els seus directors deuen pensar convençuts que tot el que afecta Catalunya apassiona i interessa els lectors de la resta de la Península i arxipèlags que compren les publicacions de la capital, tant a Lugo com a Melilla o Alacant.  

De l'entrevista que van mantenir aquest dijous al palau de la Moncloa Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, els diaris madrilenys destaquen a les seves primeres pàgines d'aquest divendres les discrepàncies sobre el contenciós català que van expressar els dos dirigents. En canvi, el to general dels rotatius catalans és que els polítics van iniciar el desglaç de les seves relacions gràcies a les coincidències que van trobar en la seva oposició a la celebració del referèndum sobiranista. 

'Abc' titula a la seva primera pàgina que el líder del PSOE "amenaça" el president del Govern amb "prendre la iniciativa" davant el "desafiament secessionista". 'El País' també s'apunta a subratllar les diferències entre els dos polítics al voltant del procés i destaca que el PSOE no recolzaria mai l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, que suposaria la intervenció directa del Govern espanyol sobre les autoritats autonòmiques catalanes.

NO ERA EL MOMENT

'El Mundo', al seu editorial, retreu sense embuts l'actitud de Sánchez. "Pensem que ahir no era el moment d'expressar tan clarament les discrepàncies entre el Govern i el PSOE en aquesta qüestió. Amb el referèndum anunciat unilateralment i una llei que el regula forassenyada -afegeix l'editorial del diari d'Unedisa-, no es pot fer la impressió que es busca una espècie d''in medio virtus' entre els que volen subvertir l'ordre constitucional i els que els han d'obligar a obeir la Constitució". Una tesi sospitosament semblant a la que manté Rajoy quan assegura que no són temps per a "l'equidistància".

JUNTS PEL NO

Al front oposat, 'El Punt Avui' titula amb un original "Junts pel No" la informació sobre la reunió de Rajoy i Sánchez i destaca que el Govern celebra la "coincidència" del ressuscitat secretari general del PSOE amb el president del Govern.

El director, Xevi Xirgo, també aborda el procés en la seva columna, encara que per criticar la sol·licitud del PSC a Televisió de Catalunya per aconseguir, a manera de compensació, un espai audiovisual de les mateixes dimensions que va tenir fa uns dies Junts pel Sí i la CUP amb motiu de la presentació de la llei del referèndum unilateral. "¿Al PSC no han sentit a parlar de l'interès informatiu? ¿No saben què és, al PSC, una notícia? Suposo que no, que el PSC vol tornar a fer el ridícul que va fer el 2015 quan tots els partits de l'oposició es van conjurar contra la retransmissió que TV-3 havia fet de la Diada", escriu Xirgo, autor de l'entrevista que li va costar el càrrec de conseller a Jordi Baiget.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El PSOE afirma que mai recolzaria el 155 a Catalunya"; "Vargas Llosa trenca el seu llarg silenci sobre Gabo"; "Un matrimoni i les seves dues filles moren mentre practicaven barranquisme"; "Europa rep Trump amb un acord de lliure comerç amb el Japó"; "La repressió de Maduro provoca divisió en el chavisme"; "El Govern llança una oferta rècord d'ocupació"; "Els mileuristes no pagaran IRPF".

EL MUNDO

"Sánchez ofereix a Rajoy un pacte de mínims davant el referèndum"; "Bildu no fa cas de la justícia i planta la 'ikurriña' abans del 'txupinazo"; "Podem es nega a condemnar l'assalt chavista al Parlament a Veneçuela"; "Trump acusa d'ingerència Putin als EUA i a Ucraïna"; "Guindos i Garicano van desbloquejar el pacte fiscal davant la resistència de Montoro".

ABC

"Sánchez amenaça Rajoy amb "prendre la iniciativa" davant el desafiament secessionista. Encara que en la seva primera reunió després d'onze mesos escenifica recolzar el Govern davant el referèndum, el líder del PSOE condiciona el seu aval al fet que es 'busquin vies de diàleg' amb la Generalitat".

LA RAZÓN

"Sánchez es desmarca de Rajoy i demana diàleg amb Puigdemont. Revés del TC català a la Generalitat: la reforma de la llei de ruptura és inconstitucional"; "El Govern crearà 20.000 llocs de treball públics, l'oferta més gran des de la crisi"; "Nou desafiament de Bildu: col·loca la 'ikurriña' en el 'txupinazo' dels Sanfermines"; "Podem no critica Maduro i condemna 'totes les violències' després de l'assalt al Parlament"; "Trump qualifica Rússia d'amenaça en vigílies de veure's amb Putin al G-20".

LA VANGUARDIA

"El Consell de Garanties censura la secessió exprés"; "Rajoy i Sánchez coincideixen contra l'1-O i el socialista demana que prengui la iniciativa"; "Un individu fereix amb una arma llarga dos policies locals a Gavà".

EL PUNT AVUI

"Junts pel No"; "El Govern tira pel dret i convoca 500 places per als Mossos"; "Meritxell Borràs: 'La querella no s'aguanta per enlloc. És per fer-nos por"; "Psicosi d'atemptat gihadista a Gavà"; "El secretari municipal de Tarragona rebat l'Estat"; "Trump busca aliances contra 'l'enemic comú".

ARA

"La desconnexió exprés, en qüestió"; "Merkel rep Trump amb un gran desplegament policial"; "Dos agents de Gavà, ferits en un atac amb subfusell"; "El British avaluarà l'anglès de 4t d'ESO".

EL PERIÓDICO

"Els mileuristes no hauran de pagar IRPF. 2,8 milions de persones amb salaris de fins a 14.000 € quedaran exemptes de l'impost"; "Rebuig unànime del 'TC català' a una ruptura exprés al Parlament. Rajoy i Sánchez consideren l'1-O 'inacceptable"; "Trump s'erigeix en paladí dels valors occidentals"; "Sanfermines contra els abusos sexuals"; "Un home armat provoca el pànic a Gavà".

Notícies relacionades

EL CORREO

"Esprint cap a Depeche Mode. Els britànics marquen l'atmosfera el primer dia del festival"; "La Naval entra avui en estat crític al no poder ampliar el capital en el termini previst"; "Rajoy i Sánchez inicien un desglaç i coincideixen en la il·legalitat del referèndum".