El Consell de Garanties insta el Govern i el Parlament a respectar els seus dictàmens

Puigdemont reivindica l'òrgan un dia després que aquest qüestionés el pla de ruptura exprés

rjulve39212631 el president de la generalitat  carles puigdemont  ha presid170707181911

rjulve39212631 el president de la generalitat carles puigdemont ha presid170707181911 / Ruben Moreno Garcia

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El president del Consell de Garanties Estatutàries, Joan Egea, va instar ahir el Govern de la Generalitat i el Parlament que tinguin en compte els seus dictàmens. La petició no tindria més rellevància si no fos perquè aquest mateix òrgan consultiu va refutar dijous en un informe la reforma del reglament de la Cambra que promouen JxSí i la CUP, que pretenen que es puguin tramitar per la via d’urgència i en lectura única les denominades lleis de ruptura.

Egea va fer aquesta sol·licitud durant l’acte de presa de possessió de Margalida Gil com a nou membre del Consell de Garanties al Palau de la Generalitat, on també va subratllar «l’elevat grau de seguiment» que tenen els dictàmens emesos per aquest organisme, que va estimar en el 90%. «Convé que [el poder polític] tingui en compte el consell de qui posseeix l’experiència jurídica per poder decidir després més informadament», va assenyalar, per carregar tot seguit contra el Govern del PP.

RECURSOS / «La lògica faria pensar», va apuntar, que els dictàmens del Consell haurien d’evitar posteriors recursos de lleis del Parlament, «però la pràctica demostra que no és així, perquè el Govern de l’Estat impugna de forma sistemàtica les lleis catalanes davant el Tribunal Constitucional (TC)».

Notícies relacionades

En la cerimònia també hi va intervenir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el seu discurs, el cap del Govern va reivindicar la tasca d’aquest òrgan «davant un Estat que és capaç de recolzar-se a les clavegueres per vulnerar l’Estat de Dret», i va lamentar que, tot i que li hauria agradat que els seus dictàmens fossin vinculants, això no li ha restat rigor ni autoritat (el Constitucional va ser qui va retallar aquesta potestat en la sentència de l’Estatut). «Ens marqueu una guia de conducta que busquem sempre la manera de complir-la», va prosseguir.

Dijous, JxSí va defensar que el dictamen sobre la reforma del reglament «avala» la seva proposta perquè va aprovar que un sol grup pugui sol·licitar la tramitació exprés per lectura única d’una llei. L’oposició, però, va sortir en tromba per recordar als independentistes que el mateix document subratlla que aquest mecanisme «ha de ser utilitzat de forma excepcional per a l’aprovació de lleis que no requereixin un extens procés deliberatiu per la seva escassa rellevància política i social».