LA GESTIÓ DE LA PAZ

El PSOE amonesta els seus regidors contraris a honrar Miguel Ángel Blanco

Grups municipals socialistes rebutgen iniciatives de record al regidor d'Ermua

La direcció insta a sumar-se als actes pel 20è aniversari de l'assassinat

2
Es llegeix en minuts

El PSOE defensa que tot socialista ha de sumar-se als homenatges a la figura del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA el 10 de juliol de 1997, a penes 48 hores després que la banda el segrestés i exigís al Govern l’acostament de presos per evitar la seva mort. El secretari de política institucional i administracions públiques del partit pilotat per Pedro Sánchez, Alfonso Ro­dríguez Gómez de Celis, va assegurar ahir que la direcció federal «està en una posició claríssima de rememorar i tenir en la memòria» el regidor.

    

«Avui seguim rememorant, enyorant, i en tots els homenatges que hàgim de fer, els socialistes hauríem d’estar a favor», va assenyalar, perquè aquell moment va marcar «el principi del final d’ETA». 

    

El dirigent es va expressar així en una roda de premsa a la seu central del PSOE a Madrid, si bé va dir desconèixer que els grups socialistes en alguns ajuntaments de Cadis i Biscaia no hagin recolzat, segons va informar el diari El Mundo, iniciatives d’aquest tipus. 

    

També l’alcalde de Vigo i president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, es va pronunciar sobre el tema a l’insistir que «la memòria i el record de Miguel Ángel Blanco és importantíssim en aquest país». El regidor socialista va assegurar que «ningú» el «pararà» a l’hora d’honrar el regidor popular, víctima d’un «vil i terrible» assassinat a mans d’ETA que «va commocionar a tothom» aquell estiu. «Els que el vam viure d’adults, vam viure el dolor d’aquella atrocitat», ha incidit el dirigent.

    

En el 20è aniversari dels tràgics fets, la Fundació Miguel Ángel Blanco ha organitzat més de 70 actes per tota la geografia Espanya per homenatjar el regidor a partir d’aquest divendres. L’acte central de la campanya, amb el lema Miguel Ángel Blanco, la consciència desperta, tindrà lloc el 12 de juliol al Teatro Real de Madrid i recordarà totes les víctimes del terrorisme etarra.

L’ESPERIT D’ERMUA

L’acte comptarà amb la presència de Marimar Blanco, germana del regidor assassinat i presidenta de la Fundació Miguel Ángel Blanco i de la Fundació de Víctimes del Terrorisme. També intervindrà el president del PP al País Basc, Alfonso Alonso. A més d’una taula rodona i la projecció dels documentals Aquellos días de julio i La estela de Miguel Ángel Blanco, els escriptors Fernando Aramburu, José Luis Pardo, Reyes Mate, Gaizka Fernández Soldevilla i Teresa Freixes participaran amb textos escrits per a l’ocasió. Aquest dia també es projectaran els curts Las campanas doblan por ti i Que venga un hombre de la tumba.

Notícies relacionades

    

Un dia abans, el dia 11, hi haurà un altre homenatge en un punt emblemàtic, Ermua (Biscaia), la localitat de Blanco. El denominat esperit d’Ermua, que va inundar Espanya durant els dos dies que van transcórrer entre el segrest i assassinat del regidor i va mobilitzar i va unir la societat espanyola contra ETA com mai abans s’havia vist, reviurà aquest dia, i en els més de 70 actes programats, que s’inicien aquest divendres a Santander i acabaran el 19 d’agost.