EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

González, Aznar i Zapatero fan front comú contra el referèndum de l'1 d'octubre

"Abans que Espanya, es trencarà Catalunya", afirma l'expresident del Govern del PP

González defensa l'article 155 de la Constitució, un article "tan constitucional" com l'estructura autonòmica

González, Aznar i Zapatero, reunits pels 40 anys de democràcia / periodico

2
Es llegeix en minuts

Junts contra Carles Puigdemont i el seu referèndum. Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero van deixar ahir de costat les sigles partidistes per llançar un missatge de rebuig al pla del Govern de votar l’1 d’octubre.

Els tres expresidents vius de la democràcia coincideixen en el diagnòstic –fins en un 95%, segons Aznar– però discrepen en les solucions al problema sobiranista. Mentre que González va suggerir crear una subcomissió al Congrés dels Diputats per obrir el meló de la reforma de la Constitució, un incrèdul Zapatero sol·licita no elevar les «expectatives».

Aznar, un «reformista convençut», va dir que primer s’han d’explicar les qüestions a canviar i si hi ha consens per fer-ho. «Si no, no perdem el temps», va afirmar. En aquesta tessitura, l’expresident del PP va cridar a la concentració de les forces constitucionalistes a Catalunya. «S’ha de parlar, parlar i parlar», va insistir.

Sobre l’aplicació de l’article 155 de la Carta Magna, González va admetre que és «afortunadament ambigu» i, per això, «perfectament graduable» i que «no és cert» que necessàriament impliqui la suspensió de l’autonomia. 

LA FORTALESA DE L'ESTAT

Encara que tots tres, lluny del rol de gerros xinesos, van exalçar el diàleg per afrontar el dilema català, també van posar èmfasi en la fortalesa de l’Estat. «Abans de trencar-se Espanya, es trencarà Catalunya», va profetitzar Aznar en aquest fòrum de Vocento on va coincidir amb els seus homòlegs socialistes en la crítica als independentistes per trencar la «convivència social interna». «La deriva de les forces independentistes és un viatge cap enlloc», va opinar Zapatero, tot i que el cop de gràcia va ser de González: «Hi ha incitació a la sedició».

«S’ha de preguntar als que no creuen en Espanya com a nació. Si no la reconeixen, no hi ha entesa», va desgranar, per després deixar clar que «Espanya sense Catalunya no és Espanya, serà una altra cosa. Per tant, això no es produirà».

Notícies relacionades

Per la seva part, Zapatero va expressar la seva «confiança en les institucions i en l’Estat espanyol» com a garantia per evitar la ruptura, encara que va demanar «voluntat de diàleg». De fet, aquest expresident va invocar «la intel·ligència política» per guanyar voluntats, posant com a exemple el cas del PNB, que segons ell es va tornar molt més moderat després del fracàs del pla Ibarretxe.

González va apreciar una «pulsió estranyament autoritària» en Puigdemont: «S’està fent una proposta com la de [Nicolás] Maduro. La deriva és més madurista que bolivariana». Per últim, va titllar de «nyap» la llei del referèndum que es va presentar abans-d’ahir al Teatre Nacional de Catalunya, un acte que, a més, va dir, segueix els passos del Govern de Maduro a Veneçuela. «Intentar acabar amb la seva Constitució per, si no guanya pels vots, guanyar per les botes», va censurar poc abans que Zapatero sortís cap a Caracas.