LES PORTADES DE LA PREMSA

Puigdemont obre totes les portades al fer fora Baiget per tebi davant el referèndum de l'1-O

Els editorials d''El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' donen per fet que el Govern té esquerdes; el de l''Ara' demana conservar el suport social a la consulta

portada-abc-04-07-2017

portada-abc-04-07-2017

4
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS

El president de la Generalitat, Puigdemont, mana unànimement a les portades de Madrid Barcelona d'avui. I amb raó. A tres mesos del referèndum que vol celebrar l'1 d'octubre en unes condicions que avui començarà a desgranar, ahir va córrer la sang, políticament parlant, del conseller Baiget, un home de Mas i Gordó que havia posat en dubte el dia abans en declaracions a 'El Punt Avui' que la consulta s'arribi a celebrar i denunciava el secretisme amb què es prepara fins i tot per a membres del Govern de Junts pel Sí (PDECat + ERC).

La decisió de Puigdemont havia sigut instada en públic per la CUP i en privat per ERC i no hi havia més remei en una partida no apta per a pusil·lànimes en aquest regne on el PP governant de Rajoy només es digna a reinterpretar la Constitució en el seu programa de màxims de l'Espanya una, petita i encotillada amb què va tombar l'Estatut de Catalunya el 2010 sense que tingui res de polític a oferir a banda d'una cantada i aclaparadora derrota parlamentària -repressió judicial al marge- i on els independentistes responen encarant un xoc institucional sense reserves i sense agafadors legals en un duel suïcida i no a primera sang.

Els titulars de les portades conjuguen bàsicament el verb fulminar, encara que també hi trobareu les variants d'esquerdes en un Govern que es trenca davant la por al fracàs del referèndum.

EL SUPORT DE LA MAJORIA

Editorialment només es pronuncia mig quiosc. A Barcelona teniu el d'EL PERIÓDICO, que es titula "La destitució de Baiget" (és aquí), i el de l''Ara', que es diu "Una carrera d'obstacles cap al referèndum". S'acaba així: "Venen temps complicats en què haurà de ser compatible la lleialtat al Govern de la Generalitat i la capacitat de crítica, de reflexió i de debat. Votar és irrenunciable. També és irrenunciable tenir informació detallada del full de ruta i intentar no perdre el suport de la majoria social que vol que a Catalunya se celebri un referèndum".

RADICALITZATS I FRACCIONATS

A Madrid teniu tres segons editorials. El d''El Mundo' ("La Generalitat es fractura pel referèndum"), el de l''Abc' ("La Generalitat lamina els dissidents") i el de 'La Razón', que per no variar glorifica Rajoy ("L'Estat fa esclatar les fissures del procés"). El primer i l'últim coincideixen que Puigdemont serveix el cap de Baiget als radicals de la CUP i que la societat catalana està fraccionada. El segon afirma que tan antidemocràtics i radicals són els antisistema com els republicans.   

DE MONTORO I URDANGARIN

Tots els altres assumptes de la política espanyola queden relegats. Des que el ministre Montoro està predisposat a atendre les exigències de Rivera per rebaixar l'IRPF el 2018 i que es nega a retre comptes de les creixents ombres d'activitats il·lícites tant del despatx que va fundar com des del Govern -una vegada que el seu excol·lega Soria l'ha assenyalat- mentre la Moncloa el recolza. Fins que la fiscalia del Suprem demana elevar de sis a 10 anys de presó la pena d'Urdangarin pel 'cas Nóos'.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"La por al fracàs obre esquerdes en el separatisme. Baiget, destituït com a conseller després d'admetre que la consulta no se celebrarà"; "Alliberats de l'horror de Mossul"; "Alguna cosa més que servir taules a Londres"; "Montoro cedeix davant Ciutadans i accepta abaixar impostos"; "Macron anuncia reformes profundes en el sistema polític".

EL MUNDO

"Puigdemont purga el conseller que va posar en dubte el referèndum"; "Montoro atribueix les denúncies al fet que està 'netejant el frau'. Membres de l'Executiu sol·liciten a Soria que no publiqui el llibre que acusa el ministre d'Hisenda"; "La fiscalia demana apujar a 10 anys de presó la condemna a Urdangarin pel 'cas Nóos"; "Macron reuneix les dues cambres i anuncia una retallada d'un terç dels parlamentaris"; "Divisió al Govern per la presència del PP al WorldPride".

ABC

"Puigdemont fulmina el primer conseller escèptic amb el referèndum. El president reprimeix el cisma a la Generalitat amb la destitució de Baiget, que va dubtar que s'arribi a realitzar la consulta il·legal".

LA RAZÓN

"El referèndum il·legal trenca el Govern de Puigdemont. La resposta de Brussel·les: l'únic interlocutor és el Govern d'Espanya"; "El 'rei' Macron es dona un any per a la reforma de França"; "El Govern estima que abaixarà l'IRPF el 2018 i que crearà dos milions de llocs de treball fins al 2020"; "La fiscalia demana elevar de sis a 10 anys de presó la condemna per a Urdangarin"; "Moncloa secunda Montoro: 'Hi ha interessos personals en els atacs al ministre"; "L'oposició desafia Maduro i convoca una consulta que atregui els chavistes crítics".

ARA

"Puigdemont cessa Baiget"; "El referèndum serà vinculant i sense mínim de participació. La llei que presenta avui JxSí preveu declarar la independència si guanya el 'sí"; "Atac islamòfob amb àcid contra dos joves a Londres"; "La PAH ocupa set pisos d'un edifici d'un fons d’inversió".

EL PUNT AVUI

"Fulminat"; "El vot exterior de l'1-O"; "Magda Oranich: 'Hi haurà xoc de trens i la gent no ha de tenir por". Mireia Casals: 'Veig el futur de color rosa; pitjor no podem estar"; "Pep Guardiola: 'Ens mobilitzem pel dret a decidir, és tan simple com això"; "Macron marca territori davant del poder legislatiu"; "La fiscalia demana més anys per a Urdangarin".

LA VANGUARDIA

"Puigdemont fulmina un conseller per dubtar de l'1-O. Baiget, un home de Mas, va dir que el referèndum s'assemblarà a un 9-N. Santi Vila: 'No ens hem de resignar a l'enfrontament"; "Una presidència 'monàrquica'. Macron anuncia una reducció d'un terç del nombre de diputats"; "La fiscalia demana elevar a 10 anys la pena d'Urdangarin"; "Montoro veu factible abaixar l'impost de la renda el 2018".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Fulminat per dubtar del procés". "L'Estat mobilitza els seus funcionaris contra l'1-O. Prohibeix a 1.500 secretaris i interventors municipals facilitar el referèndum"; "Macron promet transformar França en profunditat"; "Estiu d'obres"; "Aprovat un nou cànon digital per la pressió de la UE"; "El Barça viu una tempesta pel Seient Lliure".