EL DEBAT SOBIRANISTA

Albiol: "Ha sigut l'anunci d'un cop d'Estat"

L'oposició critica la falta de transparència dels socis de Govern

jregue38651600 gra190  mahon  menorca   28 05 2017   el l der del ppc  xavi170530101348

jregue38651600 gra190 mahon menorca 28 05 2017 el l der del ppc xavi170530101348 / DAVID ARQUIMBAU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ciutadans, el PSC i el PPC ja havien anunciat que no assistirien a la presentació de la llei del referèndum al Parlament al considerar que les explicacions s'han de donar al ple, donant veu als que no comparteixen el pla sobiranista. Mentre la CUP i Junts pel Sí explicaven com es farà la consulta, l'oposició ha carregat contra la falta de transparència dels socis de Govern.

"Ha sigut l'anunci d'un cop d'Estat, però pretenen donar-li forma democràtica, que va contra la democràcia i contra la llibertat", ha clamat Xavier García Albiol, el més contundent en les seves crítiques. Fidel al seu estil vehement, ha comparat el "totalitarisme" del Govern català amb el de Nicolás Maduro a Veneçuela. Tot i que considera que la Generalitat intenta "provocar" la Moncloa buscant reaccions com la suspensió de l'autonomia, el líder del PPC creu que aquest ha de ser l'últim recurs i espera que no s'hi arribi. 

Notícies relacionades

Carlos Carrizosa, portaveu de Ciutadans, ha lamentat que Carles Puigdemont no hagi volgut sotmetre's a l'escrutini de l'oposició en el ple i que hagi preferit evitar les preguntes amb el format de l'acte. "No assistim ni a 'performances' ni a mítings polítics d'una tripartit separatista. Les respostes es donen al ple. Els dubtes no s'aclareixen en absolut, sinó que encara tenim més dubtes del que faran amb els funcionaris", ha sentenciat. Ferran Pedret ha posat l'èmfasi en el que considerava una argúcia del Govern. "Ens sembla perillós que s'intenti induir a confusió, ja que no són explicacions que es fan en seu parlamentària, sinó una reunió informal que s'ha celebrat aquí però que es podria haver celebrat en qualsevol altre lloc", ha lamentat el portaveu adjunt del PSC.

EL PAPER DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT

Catalunya Sí que es Pot també considera que es tracta d'un "acte partidista" i que el referèndum s'ha d'explicar al ple o en una comissió del Parlament, i no en un acte "partidista". No obstant, la coalició d'esquerres no ha aconseguit mantenir la unitat de cara a l'acte. Després que no hi hagi hagut acord entre les formacions que la integren, Podem, EUiA i ICV, les dues primeres han anat a la presentació, mentre que la tercera se n'ha despenjat. A títol personal hi han assistit els podemistes Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez, així com el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, adduint que, malgrat compartir la "crítica", volien escoltar el president.