TERRORISME ISLAMISTA

Els gihadistes de Mallorca planejaven "una matança" amb ganivet a la plaça de l'Ajuntament d'Inca

La resolució de Pedraz diu que volien apunyalar vianants

El jutge acorda presó sense fiança per als quatre detinguts a Mallorca

-FOTODELDIA- PM02 PALMA  MALLORCA  ISLAS BALEARES  10-04-17 -   Detencion de un hombre por una Operacion anti yihadista en la localidad mallorquina de Inca  situado en la calle Biniamar 22  EFE   Atienza

-FOTODELDIA- PM02 PALMA MALLORCA ISLAS BALEARES 10-04-17 - Detencion de un hombre por una Operacion anti yihadista en la localidad mallorquina de Inca situado en la calle Biniamar 22 EFE Atienza / Atienza (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Un dels quatre presumptes gihadistes detinguts dimecres a Mallorca per la seva integració en l'organització terrorista Estat Islàmic, Abdelkader Mahomoudi, hauria planejat una "matança" a la plaça de l'Ajuntament d'Inca mitjançant l'apunyalament a vianants, segons recull la resolució per la qual el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat aquest divendres la presó sense fiança de tots.

Aquest detingut hauria manifestat la seva intenció de convertir-se en màrtir i s'hauria pronunciat públicament a favor del gihad. A més, accedia habitualment a continguts idonis per al seu adoctrinament gihadista i el de tercers i els compartia en aplicacions de missatgeria instantània. També hauria participat en l'elaboració de materials audiovisuals idonis per ser usats en un procés de captació de gihadista.

Després d'analitzar les intervencions telefòniques que obren en la causa, les vigilàncies, els seguiments i el material audiovisual incautat, el jutge conclou que els quatre detinguts són membres d'un grup creat per l'imam Tarik Chadlioui, un líder predicador salafista que recluta persones per organitzar cèl·lules gihadistes i que s'ha desplaçat en diverses ocasions des de l'estranger a Mallorca per posar en marxa l'estructura terrorista.

El jutge descriu un d'aquests vídeos, titulat 'Toufiq se'n va anara a Síria', que va ser publicat en un canal amb més de 12.000 subscriptors i mostra el procés de radicalització d'un jove musulmà a Espanya que decideix combatre a Síria. En la cinta, dirigida per "Tarik", hi participen com a "actors" tres dels detinguts.

Una vegada analitzats els fets, el magistrat conclou que hi ha indicis de la participació de tots quatre en un delicte greu i afegeix que concorre un risc de fuga, per això s'acorda la mesura de presó per a tots.

UN VA ROBAR A LA COMUNITAT RELIGIOSA

La resolució del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 concreta les activitats atribuïdes a cada un dels detinguts i assenyala que un altre, Azzouz Azdad, a més d'adoctrinar en el salafisme gihadista menors, "agafava fons de la comunitat religiosa i els utilitzava en profit propi".

Azdad també hauria participat en l'elaboració de materials audiovisuals idonis per ser utilitzats en un procés de captació de gihadistes i compartiria continguts audiovisuals idonis per a la captació de gihadistes igualment mitjançant aplicacions de missatgeria instantània. Comptava per fer-ho amb material de l'Estat Islàmic sobre entrenament terrorista de nens i execucions portades a terme per menors.

Igualment s'acusa d'adoctrinar Abdul-Rahman Farid, a qui Pedraz acusa de convocar "reunions reservades" mitjançant les quals buscava i reclutava nous integrants per incorporar-los al grup.

Per la seva banda, Ali Mtioui hauria recolzat igualment la realització del gihad, ja que considerava que era la seva "obligació" parlar d'això en públic. Va publicar també continguts que exalcen l'ISIS en el seu perfil de Facebook i assistia habitualment a reunions on s'impartien ensenyances per a la radicalització i la captació de gihadistes.

Sobre Mahmoudi, el que hauria manifestat la intenció d'atemptar, el magistrat apunta que se li van incautar manuscrits, càntics, sermons salafistes i vídeos -alguns amb execucions públiques- en el mòbil que demostrarien el seu suport al gihad, uns continguts que intercanvia amb Mtioui i Azdad. A més, hi ha un xat de WhatsApp amb converses en el mateix sentit.

Una vegada analitzats els fets, el magistrat diu que hi ha indicis de la participació de tots quatre en un delicte greu i afegeix que concorre un risc de fuga i per tant acorda la presó per a tots quatre.

CÈL·LULA INTERNACIONAL

Dos d'aquests presumptes gihadistes van ser detinguts a Inca, un altre a Ariany i un altre a Binissalem, i formaven part d'una cèl·lula amb ramificacions internacionals liderada per un imam marroquí de 43 anys, Tarik Chadlioui. El cinquè integrant va ser detingut al Regne Unit i un altre d'aquest grup a Alemanya.

Notícies relacionades

La investigació es va iniciar l'any 2015, quan va ser detectats en una pàgina web una sèrie de vídeos que mostraven el procés d'adoctrinament, captació i viatge a Síria d'un jove musulmà resident a Espanya.

Així es va aconseguir identificar el promotor de la filmació, l'imam salafista detingut ara al Regne Unit i investigat per diversos països europeus. Aquesta persona havia viatjat aleshores a Mallorca i començava a dinamitzar un grup, els ara arrestats, per exercir funcions de captació, adoctrinament i radicalització en favor de DAESH, i era des de llavors el seu líder espiritual.