LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Sis detinguts a Espanya, Alemanya i el Regne Unit en una operació contra el gihadisme

Quatre dels arrestats, molt radicalitzats i seguidors d'un imam salafista també detingut, actuaven des de Palma de Mallorca

Sis persones integrades en una cèl·lula de l’organització terrorista Daesh han sigut detingudes avui. / EFE VÍDEO

Sis persones integrades en una cèl·lula de l’organització terrorista Daesh han sigut detingudes avui.
Els sis detinguts en l’operació formaven part d’una xarxa internacional que captava i adoctrinava terroristes.

/

2
Es llegeix en minuts

Sis persones integrades en una cèl·lula d'Estat Islàmic han sigut detingudes aquest dimecres, quatre d'elles a Palma de Mallorca, una a Alemanya i una altra -un imam salafista- al Regne Unit, en una operació policial conjunta dels tres països implicats, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

La cèl·lula tenia ramificacions internacionals i elaborava i difonia material audiovisual molt radical, a més d'organitzar reunions clandestines setmanals per determinar la voluntat de joves afins al seu ideari i aconseguir que viatgessin a zones de conflicte. Els detinguts justificaven i enaltien el gihad violent recolzant públicament accions suïcides similars a les realitzades a Europa i actuaven sota un compromís ferri a l'organització terrorista Daesh, nom amb el qual també és conegut l'Estat Islàmic.

LA PISTA D'UN IMAM SALAFISTA

La investigació va començar el 2015, quan van ser detectats en una pàgina web una sèrie de vídeos que mostraven el procés d'adoctrinament, captació i viatge a Síria d'un jove musulmà resident a Espanya. Com a promotor de la filmació es va identificar un imam salafista, detingut ara al Regne Unit i investigat per diversos països europeus.

Aquesta persona havia viatjat en aquestes dates a Palma de Mallorca i començava a dinamitzar un grup, els ara arrestats, per exercir funcions de captació, adoctrinament i radicalització en favor de Daesh. Des d'aleshores es va convertir en el seu líder espiritual. El predicador salafista, amb un discurs públic molt conegut pels serveis policials i d'intel·ligència europeus, es dedicava en el seu vessant més privat a la captació de combatents i la recaptació de fons per a Síria. No obstant, les mesures de seguretat que adoptava i els seus canvis constants de residència dificultaven molt la seva detenció.

El detingut a Alemanya també tenia com a referent espiritual i ideològic l'imam salafista. A més, mantenia contacte directe amb la resta d'arrestats i havia participat en els vídeos propagandístics elaborats pel grup.

EL GIHAD MÉS VIOLENT

La investigació ha constatat que el grup radicat a Palma de Mallorca havia anat multiplicant progressivament el nombre d'adeptes, no només mitjançant la seva activitat a les xarxes socials sinó també amb reunions setmanals clandestines. La seva polarització cap al radicalisme més extrem, el seu total compromís i adhesió amb les directrius de Daesh, la justificació dels procediments terroristes portats a terme pels actors solitaris a Europa i la seva predisposició per emprendre el gihad violent, van afavorir el desenvolupament d'aquesta complexa operació a Espanya, el Regne Unit i Alemanya.

La Policia Nacional ha desenvolupat l'operació en col·laboració amb el Centre Nacional d'Intel·ligència, la Policia Federal alemanya-BKA, LKA de Rin del Nord-Westfàlia, Metropolitan Police de Londres i CTU West Midlands Birmingham. A més, ha comptat amb el suport de les agències europees Europol -que va traslladar un dels seus experts a Palma de Mallorca-, Eurojus i Sirene.

Notícies relacionades

Tant al Regne Unit com a Alemanya es realitzen encara diversos registres relacionats amb aquesta operació antiterrorista a instàncies de les autoritats espanyoles. L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central Instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista, les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 178 terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior, i un total de 223 des de principis del 2015, segons la nota oficial divulgada avui.