LES PORTADES DE LA PREMSA

El front de Rajoy i Rivera contra Sánchez i Iglesias i el cap de Montoro que demana 'Abc'

'El País' i 'El Mundo' destaquen la configuració de blocs polítics de dreta i esquerra a Espanya i es denuncien abusos del ministre d'Hisenda d'Aznar i Rajoy

'La Razón' assegura que la política repressiva del PP ha desarborat el Govern de Puigdemont i Junqueras, que es queda sense urnes, cens i funcionaris de cara al referèndum

portada-elperiodico-28-06-2017

portada-elperiodico-28-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Als diaris de Barcelona avui manen les urnes; als de Madrid, la configuració del front de Rajoy i Rivera davant l'agenda comuna de Sánchez i Iglesias. La guinda és un torpede d''Abc' contra Montoro: l'acusa de propiciar actes el 2011 per "obrir portes i oportunitats de negoci" al despatx que havia creat el 2006. L'havia abandonat el 2008 per tornar a la política com a diputat del Congrés i tres anys després ja tornava a ser ministre 'in pectore' d'Hisenda davant la imminent derrota electoral de Rodríguez Zapatero a mans d'un Rajoy que ens havia de treure en un tres i no res i incòlumes de l'estafa bancària que no havia de costar ni un duro als contribuents.

"Montoro -diu el titular de portada d'’Abc’- va introduir Equipo Económico en sopars on avançava a directius de l'Ibex el programa de Govern del PP". I el subtítol afegeix: "Segons assistents, en les trobades organitzades per Rato el 2011 es 'repartien targetes' del bufet creat cinc anys abans per l'avui ministre d'Hisenda".

QUERELLA CONTRA EL DESPATX

Aquesta és avui la gran aposta noticiosa d''Abc' després d'haver avançat dimarts que la jutge competent havia acceptat la querella de la fiscalia contra el despatx i contra exdirigents de les Cambres de Comerç per diversos delictes en l'adjudicació d'un contracte a dit el 2012. Entre els querellats d'Equipo Económico hi ha els socis del bufet, entre ells Ricardo Montoro, el germà del ministre, així com un exsecretari d'Estat i alts càrrecs econòmics dels governs d'Aznar.

I acabeu-ho de completar tot amb un editorial d' ‘Abc’ titulat "Quien reprobó a Montoro fue el Tribunal Constitucional. Para pedir responsabilidad y ejemplaridad a los contribuyentes hay que ser responsable y ejemplar. Montoro, como, artífice de la amnistía fiscal, no lo fue. No lo dice 'Abc', sino el TC".

VESTIT A MIDA

Un vestit a mida com aquest és bastant insòlit en un diari militantment adscrit a la dreta espanyola i al PP; més si es produeix quan l'oposició rebla el clau de la reprovació que patirà Montoro al Congrés dijous per la inconstitucional amnistia fiscal. Però això tampoc pressuposa que 'Abc' canviï de trinxera, com comprendreu, per més que reclami a crits -sense demanar-lo formalment- el cap del ministre d'Hisenda d'Aznar i de Rajoy.

EL FRONT DE DRETES

En tot cas, el gran assumpte compartit a la premsa de la capital del regne és el realineament natural de l'esquerra i la dreta polítiques; és el que obre els dos primers diaris i el que plana sobre els dos de la caverna. "Rajoy y Rivera hacen frente a la 'agenda común' de la izquierda", diu 'El Mundo' en portada. A dins titula així les primeres pàgines: "Frente común ante la izquierda"; “PSOEPodemos y Ciudadanos reprueban juntos al ministro”; "PSOE y Podemos aparcan la censura a Rajoy".

L'editorial es pregunta "¿Dónde lleva el idilio entre Sánchez e Iglesias?" La resposta és fàcil: la tossuda voluntat de Sánchez de comptar amb Rivera xoca amb la negativa d'aquest a participar en un 'cordó sanitario' contra el PP i el PSOE hi té molt a perdre si queda atrapat en el seu laberint i es llança als braços d'Iglesias.

EXHIBICIÓ DE BLOCS

'El País', per la seva part, treu suc en portada a un asèptic "los líderes políticos exhiben su división en dos bloques. Rajoy y Rivera trataron los principales asuntos de Estado horas después de que Sánchez e Iglesias crearan una comisión para estrechar su colaboración". No hi ha editorial. A dins, una pàgina es titula "PSOE y Podemos forjan una alianza para hacer frente al PP en el Congreso"; y la otra: "Rajoy y Rivera se reúnen para reafirmar su pacto".

'Abc' serveix una notícia semblant informativament més un editorial marca de la casa. Es titula "Sánchez e Iglesias juegan con la izquierda". I sosté que la reunió d'ahir va ser una incòmoda escenificació de cara la galeria, "pero objetivo real es destruirse mutamente". Conclusión: por ello, y ante la podemización del PSOE, "no cabe descartar nada de dos irresponsables de la política". Cavernari, ¿oi?

DE PINCES I EXEMPCIONS

Per 'La Razón', aquest és avui un segon tema, i el presenta així. "Rajoy afianza su pacto con Rivera frente a la pinza de Sánchez e Iglesias"; ho resol amb dos editorialets titulats així: "Una reunión de Estado... [la de la Moncloa] ... en la que debía estar Sánchez". El diari més marianista de l'orbe considera més rellevant calmar en el segon editorial la parròquia catòlica practicant ("Las exenciones de la Iglesia no están en cuestión").

NI CENS NI FUNCIONARIS

És clar que encara és important per a 'La Razón' destinar l'editorial noble a proclamar: "La vía judicial del Gobierno frente al referéndum funciona". "Lo que hoy nos importa -es llegeix al text- es que los separatistas no van a poder servirse de las propias instituciones del Estado, como es la Generalitat, para atentar contra la Constitución". L'editorial, que comença atribuint a les condemnes de Mas, Rigau, Ortega i Homs pel 9-N i a les querelles en marxa que Puigdemont hagi hagut de “pretextar” que no podia comprar les urnes, conclou assegurant que a Rajoy no li caldrà aplicar l'article 155 de la Constitució per neutralitzar Catalunya per més que ho pretenguin els independentistes.

El titular informatiu interior diu: "La Generalitat no tiene urnas, censo ni funcionarios para al referéndum".

LES URNES I LA DIAGONAL

I d'això van també els diaris barcelonins. Tres obren amb això. 'El Punt Avui' fa seva la proclama de Govern de JxSí ("Hi haurà urnes"); 'Ara' està en una sintonia semblant ("Sense urnes, encara"), i també 'La Vanguardia' ("El Govern s'encalla en la compra d'urnes i busca alternatives"). EL PERIÓDICO prima "La Diagonal de Colau" per titular: "El Govern intenta calmar la CUP després del fiasco de les urnes". No hi ha editorials.

               

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"

Los líderes políticos exhiben su división en dos bloques"; "Ninguna empresa se presta a suministrar las urnas para el referéndum catalán"; "Un tesoro de arte moderno rumbo a España"; "Un nuevo ciberataque golpea a empresas de todo el mundo"; "Ciudadanos lleva al Congreso la gestación subrogada"

EL MUNDO

"Rajoy y Rivera hacen frente a la 'agenda común' de la izquierda"; "Un nuevo cibertaque alarma a empresas de todo el mundo. La UE multa a Google con 2.420 millones"; "Juan Carlos I, gran ausente en los actos de aniversario por los 40 años de democracia"; "El TS endurece las penas por corrupción en empresas del sector público"; "El desafío catalán: "'Parece mentira que sea del pueblo'". Sin urnas para el referéndum"

ABC

"Montoro introdujo a equipo económico en cenas donde adelantaba a directivos del Ibex el programa de gobierno del PP"

LA RAZÓN

"Petya. Hackeo global"; "Bruselas sanciona a Google con una multa récord de 2.424 millones"; "Puigdemont se queda sin urnas y funcionarios para el referéndum"; "Rajoy afianza su pacto con Rivera frente a la pinza de Sánchez e Iglesias"

ARA

"Sense urnes, encara"; "Aval tècnic a la Diagonal de Colau"; "Escòcia esperarà al Brexit per al nou plebiscit"; "Espanya passa de 62 bancs a 11 en una dècada"; "Multa rècord de Brussel·les a Google: 2.400 M€"

EL PUNT AVUI

"'Hi haurà unes'"; "Multa rècord de la CE a Google per haver afavorit el seu cercador de compra"; "Podem i el PSOE escenifiquen la fi de les tibantors"

LA VANGUARDIA

"El Govern s'encalla en la compra d'urnes i busca alternatives"; "Escòcia congela un altre referèndum fins a negociar el Brexit"; "Sánchez i Iglesias pacten anar derogant les lleis del PP"; "Un nou ciberatac bloqueja milers d'ordinadors"; "Trup amenaça Al-assad"; "Multa rècord a Google per pràctiques monopolístiques"

EL PERIÓDICO

"La Diagonal de Colau"; "El Govern intenta calmar la CUP després del fiasco de les urnes"; "Multa rècord a Google per abús de posició dominant"; "Un nou ciberatac s'estén a Europa des d'Ucraïna"; "Declarar-se lesbiana el 77"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Cuatro días sin noticias del alavés Zerain "; "Un nuevo cibertaque masivo pone en jaque a grandes empresas de todo el mundo"; "Sánchez e Iglesias aparcan sus rencillas para intentar tumbar las políticas del PP”