LES PORTADES DE LA PREMSA

Del circ del xulo Bárcenas, del comissari polític Villarejo i d'aquesta corrupta democràcia

'Abc' i 'La Razón' critiquen la investigació del Congrés; 'El País' denuncia que el PP la denigri i 'El Mundo' blanqueja tots els seus 'scoops' sobre els Pujol

La FAES critica el suport de 'The New York Times' al referèndum de Catalunya i insta Rajoy a neutralitzar als EUA aquestes "distorsions" novaiorqueses

portada-punt-avui-27-06-2017

portada-punt-avui-27-06-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Del xulo Bárcenas, del comissari polític Villarejo i de la corrupció de la democràcia del regne d'Espanya. Aquest és el moll de l'os del fons editorial de la primera edició dels diaris de Madrid Barcelona d'avui. Al segon, que diumenge a la nit es va retratar en declaracions al 'Salvados' de Jordi Évole, no el veureu en cap primera pàgina. Al primer, l'extresorer d'Aznar i Rajoy al PP, el teniu en sis de les vuit portades.

I el que veureu en aquestes primeres és que 'Abc' i 'La Razón' fan pinya amb Bárcenas i Rajoy per denigrar la comissió d'investigació del Congrés. Que 'El Mundo' titula que l'extresorer del PP imputat es faixa amb l'oposició. Que 'El País' i EL PERIÓDICO destaquen que es va negar a respondre i va guardar silenci. I que 'La Vanguardia' assegura, a contracorrent, que Rajoy tem el desgast que aquesta comissió li ocasioni a ell i al seu partit.

LA NIT I EL DIA

Això les portades. Perquè els editorials no van a joc amb les portades, excepte els de la caverna. El d''Abc' recolza els aires teatrals i circenses de portada. Titulars:"No se llama comisión de investigación. La oposición no encontró apoyo en las respuestas y silencios de Bárcenas y se conformó con lanzar contra el extesorero popular y su antiguo partido insultos y descalificaciones personales". La mateixa idea esprem 'La Razón', que despatxa un acte democràtic al Parlament amb un editorial titulat: "Ventajismo político en el Congreso".

Als antípodes se situa avui l'editorial d''El País' sobre el paperot de Bárcenas, Rajoy i el PP: "Peor que el silencio. El extesorero del PP desprecia al Parlamento que le investiga", es titula una reflexió que comença per recordar que tot el que s'investiga ho va denunciar, i amb papers, l'extresorer del partit governamental que ara se'n desdiu. Aquí el teniu. I aquí teniu també la contracrònica que al mateix diari firma Iñigo Domínguez ("Para chulo, él. Bárcenas hizo una exhibición de cinismo ante la comisión que le investiga y ni logró su propósito de no responder, le pudo más su sentido de impunidad") i que calça la informació de Fernando Garea, titulada "El PP y Bárcenas se protegen en la comisión de investigación".

'EL MUNDO' BLANQUEJA ELS SEUS 'SCOOPS'

'El Mundo' toca avui una partitura diferent. Informativament ressalta que Bárcenas defuig culpar Rajoy. Però editorialment li fa una bona allisada juntament amb el jubilat comissari Villarejo. El titula "Silencios y medias verdades frente a la acción de la justicia. Villarejo, imputado por agresión, trata de lavar su imagen en los medios".

A l'extresorer del PP l'editorialista li recorda que no per canviar de versió són falses ni inventades les seves martingales amb els diners del partit ni la seva fortuna a Suïssa. Tampoc compra les afirmacions de l'excomissari a 'Salvados', però -sense esmentar ni Eduardo Inda ni Esteban Urreiztieta, periodistes de capçalera de Villarejo, com a firmants d'exclusives d'esborranys apòcrifs d'aquest diari- assegura que tot el que s'ha publicat contra els Pujol va acabar anant a missa. I per això, la causa en marxa contra el clan, sentencia, prova que res del que s'ha publicat era "fals ni producte d'una campanya maliciosa contra el procés independentista".

LLUM I TAQUÍGRAFS

A Barcelona avui només hi ha un editorial. El serveix EL PERIÓDICO, i reclama el que se suposa que hauria de ser normal en qualsevol democràcia europea: llum i taquígrafs contra la guerra bruta. que amb independència dels interessos del mateix Villarejo i de PP, C's i PSOE, com a mínim el Parlament hauria de cridar l'excomissari per aclarir l'operació Catalunya i totes les altres actuacions policials clandestines -al marge dels jutges- i antidemocràtiques contra adversaris polítics del partit governant al regne.

Carlos Elordi, en tot cas, es tem el pitjor, després de veure les actuacions de Villarejo i Bárcenas de diumenge i de dilluns en aquesta democràcia nostra. Us ho explica en un article titulat: "La corrupció de la democràcia. Que Bárcenas se n'hagi rigut del Parlament i que ses senyories ho hagin assumit mansament només ens pot sumir en la desesperança". Aquí el teniu.

DEL PSOE I DEL PSC...

A la premsa madrilenya afí a Rajoy i al PP i C's es furga en la idea que PSOE i PSC puguin rebutjar el referèndum català però permetre que els seus alcaldes votin "en la consulta il·legal", al mateix temps que consigna que Sánchez ha frenat Parlón pel seu retret a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

LA FAES I ‘THE NEW YORK TIMES’

A la FAES d'Aznar, d'altra banda, va coure que el diari ensenya de Nova York hagués reclamat editorialment el 23 de juny a Rajoy que permetés votar els catalans. En "Una altra vegada el New York Times" es refuta la idea "referèndum sí, independència no" que defensava el diari nord-americà així: és "el aparente equilibrio perfecto de la corrección política que compra el supuesto argumento democrático detrás del desafío soberanista. (...) Es característico del progresismo académico aplicar una descarada doble moral en sus juicios, considerando legítimo y aceptable para otros lo que no tolerarían en su propio país".

A més de dir-los que les seves anàlisis sobre Espanya estan desenfocades i que haurien de rellegir la història dels EUA -aquí no estan per orgues- assegura la FAES que "cap editorial de 'The New York Times' determinarà un plebiscit secessionista a Catalunya" i acaba instant el Govern de Rajoy “a combatre les distorsions de l'editorial novaiorquès” en tots els cercles nord-americans -cita  els acadèmics- afins a les tesis de l'independentisme català.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Londres incluye a Gibraltar en su propuesta para el Brexit"; "El Santander paró con 13.000 millones la sangría del Popular"; "Dalí será exhumado para saber si tuvo una hija de un amor clandestino"; "El Supremo autoriza gran parte del veto migratorio de Trump"; "Los bomberos logran contener el fuego en Doñana"

EL MUNDO

"El PSOE rechaza el referéndum pero no que sus alcaldes voten"; "Bárcenas exculpa a la dirección del PP y se faja con la oposición"; "Sánchez se plantea incluso derogar la reforma laboral de Zapatero"; "Londres exigirá un DNI especial para quedarse en Reino Unido"; "El veto migratorio de Trump se aplicará de manera parcial"

ABC

"Bárcenas lleva su circo al Congreso con la ayuda de la oposición"

LA RAZÓN

"Iglesias pondrá a prueba el giro de Sánchez: votar "no" al techo de gasto"; "Bárcenas y la comisión de (no) investigación"; "Ferraz avala que los alcaldes del PSC voten en la consulta ilegal"; "Dalí será exhumado tras una demanda de paternidad"

ARA

"Barcelona, la ciutat on els lloguers pugen més en una dècada"; "600.000 euros de multa per a Airbnb"; "Aval del Suprem al veto migratori de Trump"; "Manifest a favor de l'Agència del Medicament"; "La filla secreta de Dalí?"

EL PUNT AVUI

"Clam per l’agència del medicament"; "Forcadell: 'La paraula ‘por’ no surt en el meu diccionari'"; "El Sinn Féin recela del govern britànic"; "Borràs replica: les urnes són per a usos 'lícits'": "Catalunya creix més del previst per l’exportació"; "Obre 080, la gran mostra de la moda"; "Incomoditat en el PSC pels díscols a favor del referèndum"

LA VANGUARDIA

"Rajoy tem el desgast de la comissió del cas Bárcenas"; "May proposa un DNI només per als europeus que ja resideixen al Regne Unit"; "El PSOE frena Parlon pel seu retret a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya"; "El Suprem alleuja Trump i avala que entri en vigor part del veto migratori"

EL PERIÓDICO

"A la caça d'Airbnb. L'ajuntament amenaça la plataforma amb una multa de 600.000 euros pels pisos sense llicència"; "El tramvia de la Diagonal inicia avui el periple polític"; "El Suprem dels EUA permet vetar viatgers musulmans"; "Bárcenas es nega a respondre davant la comissió del Congrés"; "Una jutges ordena exhumar les restes de Dalí"

Notícies relacionades

EL CORREO

"Parada milagrosa en Altube. Dos viajeros logran frenar el autobús de la línea Vitoria-Bilabo tras sufrir un desvanecimiento el conductor"; "Fomento desbloquea el tramo del TAV Burgos-Vitoria, paso clave para la 'Y' vasca"; "Los europeos tendrán que pedir un carné para quedarse en Reino Unido"; "Un Bárcenas desafiante patina en la comisión del Congreso y admite pagos en negro en el PP"