LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Bárcenas: escalfada continguda

Segueix les instruccions del seu advocat per guardar silenci i només salta davant els errors dels portaveus

undefined39066639 madrid  26 06 2017  politica  luis b rcenas en la comisi n d170626103251

undefined39066639 madrid 26 06 2017 politica luis b rcenas en la comisi n d170626103251 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Va ser fort i es va contenir. Luis Bárcenas va entrar al Congrés disposat a no revelar res de substancial sobre la caixa b del PP i va sortir amb el seu propòsit complert. Si es deu a un pacte de silenci amb els populars a canvi de certs beneficis, com argumenta l’oposició, o a una prudència preventiva per no interferir les causes judicials que té obertes és opinable. En tot cas, l’extresorer va triomfar en la seva estratègia de no-resposta, tot i que va haver de fer esforços titànics per mantenir-se fidel a l’estratègia del silenci. Els portaveus dels grups, tan bon punt ho van advertir, van furgar per fer-lo saltar, però els seus interrogatoris estaven plantejats amb una fórmula poc efectiva, les seves pulles estaven ja molt suades (no hi ha comissió d’investigació aquesta legislatura sense referència al Padrí) i només van aconseguir que Bárcenas parlés per corregir els errors dels qui preguntaven i negar la major: si va amassar una fortuna, va dir, va ser per la seva «quantiosa activitat professional», perquè del partit no se’n va emportar res que no li correspongués.

Davant l’extresorer, assegut en la comissió, hi havia el seu advocat, Joaquín Ruiz de Infante, que li feia arribar notes a través del uixer, i que li demanava amb gestos que no s’exaltés ni respongués als atacs dels partits. En diverses ocasions va desobeir el lletrat per contestar, com si les veritats li bullissin dins i hagués d’alliberar, si no dades clau, almenys part de la ira continguda. Va al·legar amb cert orgull que es considera «raonablement patriota». Quan va parlar ho va fer per indicar els errors en què van incórrer els portaveus i es va embrancar dialècticament amb alguns d’ells.

«AIXÒ ÉS UNA IDIOTESA»

«Disculpi’m, però això és una idiotesa», li va etzibar al representant de Bildu, que l’acusava de guardar silenci a canvi que la seva dona quedi en llibertat.

Bárcenas va precisar, va matisar, va corregir dates, càrrecs i encàrrecs. Cada cop, el seu advocat el mirava amb gest de reprovació, conscient que tenia més a perdre que a guanyar amb qualsevol exabrupte.

Notícies relacionades

Va tenir una topada sonora amb el representant de Ciutadans, Toni Cantó, molest per l’absència de respostes. Mentre el preguntava per l’origen de les donacions al PP, a què es destinava el diner negre i sobre les capses de puros que presumptament portava a Mariano Rajoy, acompanyades de bitllets de 500 euros, Bárcenas el va corregir per atribuir l’entrega al seu antecessor, Álvaro Lapuerta. L’interrogador i l’interrogat es van atribuir diferents papers teatrals i cinematogràfics, que el compareixent va tancar tornant a contenir-se.

Es va aplicar només a mirar-lo, amb les mans entrellaçades, el gest contingut. Va consultar el mòbil. El va tornar a guardar a la butxaca interior de la americana, va esbufegar i va esperar noves preguntes que no pensava respondre.