Rajoy convida Sánchez a prendre la iniciativa per tancar una reunió

Les dues parts es mostren obertes a dialogar però no fan un pas endavant

El Govern reclama al PSOE que aclareixi la seva aposta "plurinacional"

Rajoy demana un esforç d’entesa a Sánchez. / J. M. PRATS / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / BRUSSEL·LES / PATRICIA MARTÍN / MADRID

La relació personal que tenen no flueix i es nota. Mariano Rajoy Pedro Sánchez van donant voltes a veure qui ha de prendre la iniciativa per trucar a l'altre i demanar-li una cita. Com si el context polític, econòmic, social i de seguretat hi acabés de contribuir, ni l'un ni l'altre semblen disposats en aquests moments a fer un pas endavant. El president del Govern ho ha deixat clar a la roda de premsa que ha ofert aquest divendres després del Consell Europeu, a Brussel·les: "Tindré la reunió quan vulgui el senyor Sánchez. Crec que és bo que ens reunim", ha dit abans de reclamar-li que expliqui en què consisteix la seva idea de "plurinacionalitat".  

Mariano Rajoy

president del govern

"No estic a favor del terme plurinacionalitat i s'hauria d'explicar en què consisteix. Convé ser clar"

Segons els socialistes, Sánchez ja va telefonar al cap de l'Executiu després de les primàries (i també després d'unes jornades confuses de missatges perduts i suposats números antics) i consideren que ha de ser l'inquilí de la Moncloa qui despengi el telèfon i el convoqui. Rajoy considera positiu conèixer de primera mà la posició que el nou PSOE té davant el desafiament territorial català. Dona per fet el seu suport a la unitat nacional, però li agradaria, ha apuntat a Brussel·les, que concretés què significa la seva aposta de "plurinacionalitat", quines lleis creu que s'haurien de canviar i quins "efectes jurídics generaria". "No estic a favor del terme plurinacionalitat i s'hauria d'explicar en què consisteix (...) El que crec que convé és ser clar i que a un se li entenguin bé les coses", ha afegit.

TROBADES AMB IGLESIAS I RIVERA

Minuts abans de les declaracions de Rajoy, fonts governamentals ja han comentat a Madrid que el Govern deixa la iniciativa a Sánchez per concretar una reunió perquè el veuen molt actiu convocant Pablo Iglesias per dimarts, anunciant una reunió amb Albert Rivera dimecres, i fins i tot una cita amb el 'lehendakari', Íñigo Urkullu, per al 20 de juliol. 

L'ARTICLE 155

Notícies relacionades

Sobre el repte sobiranista, en la roda tradicional dels divendres després del Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha contestat a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i membre de la nova executiva socialista, Núria Parlon, que les "instàncies internacionals" han sigut clares i defensen que a Catalunya es compleixi "la llei" i no es facin "actes il·legals", en referència al referèndum unilateral. Parlon ha assegurat que el seu partit apel·larà a organismes supranacionals si l'Executiu decideix recórrer a l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana. 

Per últim, el portaveu del Govern ha insistit a reclamar a Carles Puigdemont que porti el seu full de ruta al Congrés, que enviï una altra vegada la seva petició per comparèixer a la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, si és que la primera s'ha "perdut", i que deixi de fer "anuncis sobre anuncis", en referència a la convocatòria del dia 4 per explicar els detalls de la consulta.