Pastor no es dona per entesa de la proposta de Puigdemont per anar al Congrés

La presidenta de la Mesa argüeix que el PDECat no ha registrat cap document a la Cambra baixa

El grup català assegura que no ho farà perquè no és una iniciativa parlamentària sinó del president

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Ana Pastor, presidenta de la Mesa del Congrés, no té constància de la proposta feta per Carles Puigdemont per explicar a la Cambra baixa els motius que l'han portat a convocar un referèndum d'independència. Després que durant setmanes el Govern central i el PP reclamessin al president que enviés una carta demanant anar al Parlament, la Generalitat va redactar una carta i la va donar a conèixer divendres passat.

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries han comentat aquest dimarts que el PDECat no ha registrat cap iniciativa, per la qual cosa la presidenta no sap oficialment quina és la idea que planteja Puigdemont. El portaveu del grup català, Carles Campuzano, assegura que no té previst fer-ho perquè "no és una proposta del PDECat sinó del president de la Generalitat". "Jo només registro iniciatives parlamentàries", ha respost Campuzano. A més, aquest diputat ha explicat que l'Executiu català va enviar divendres directament la carta a la secretària de Pastor per 'mail' i també per correu postal

Pastor s'acull a aquest subterfugi per no donar una resposta a Puigdemont, encara que el Govern de Mariano Rajoy ja l'hi va donar divendres mateix a la nit mitjançant un comunicat. Puigdemont deixa clar a la carta que vol anar al Congrés per explicar-se, però adverteix que no se sotmetrà a cap votació final, cosa que rebutja de ple la Moncloa. En aquest comunicat l'Executiu central afirma que el president "no pot condicionar cap format parlamentari" i molt menys "posar obstacles a una votació". La Generalitat ha argumentat aquestes setmanes que en els últims anys els partits sobiranistes ja han plantejat fins a 18 propostes d'autogovern a la Cambra baixa i totes han sigut rebutjades.