Puigdemont demana a Ana Pastor intervenir al Congrés sense votació final

En la missiva, el president demana explicar perquè s'ha arribat al referèndum unilateral

La Moncloa ku exigeix que se sotmeti al vot final dels diputats

pastor

pastor

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat una carta a la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, sol·licitant-li poder comparèixer a la Cambra baixa espanyola «al més aviat possible» per explicar els motius pels quals ha decidit portar a terme el referèndum d’independència. A la carta, Puigdemont deixa clar que no se sotmetrà a una compareixença amb una votació final de la proposta, cosa que ja va generar una reacció de rebuig per part del Govern.

A la carta, Puigdemont argumenta que li sembla important «que tots els diputats del Congrés puguin escoltar-me, com a màxim responsable institucional de Catalunya», explicar «les raons per les quals hem arribat fins aquí, i per què el meu Govern va sol·licitar dialogar sobre la proposta de referèndum amb el Govern espanyol». «Estic completament convençut que un debat d’aquesta transcendència és necessari i s’ajusta al que els ciutadans esperen de les seves institucions de representació», conclou.

REBUIG REPETIT

El text recorda que Puigdemont va enviar una carta a Rajoy oferint-li diàleg i que aquella carta va obtenir «el rebuig com a resposta». Després d’això, recorda, «el president Rajoy em va convidar públicament a anar al Congrés dels Diputats a fer un debat sobre la qüestió amb tots els grups parlamentaris». La carta també recorda que el 9 de juny passat va anunciar la data del referèndum i la pregunta.

Notícies relacionades

En tot cas, el president rebutja obertament també que la seva compareixença al Congrés tingui format de debat i votació de la proposta. Argumenta Puigdemont que al llarg dels últims anys les propostes de diferents grups parlamentaris catalans «per resoldre les demandes majoritàries dels ciutadans de Catalunya» han acabat «rebutjades, retallades o incomplertes» al Congrés o al Senat. El Govern de la Generalitat i el conjunt del sobiranisme han explicat els últims dies que han sigut 18 les ocasions en què les propostes d’autogovern traslladades al Congrés dels Diputats han sigut rebutjades.

LA MONCLOA VOL VOTAR

És per això que Puigdemont deixa clar que «no sembla en absolut raonable tornar a formular propostes que estan destinades a tenir el mateix final». El president de la Generalitat, sense entrar en més detalls, proposa la fórmula d’una intervenció explicativa per la seva part. En un comunicat, el Govern celebra la «rectificació» del president al voler anar al Congrés dels Diputats, però avisa Puigdemont que «no pot condicionar cap format parlamentari» i encara menys «posar obstacles a una votació» perquè així s’expressen els «legítims representants de la sobirania nacional», informa Pilar Santos.