EL DEBAT SOBIRANISTA

El Congrés del PSOE aprova apostar per la plurinacionalitat de l'Estat

El text consensuat defensa una reforma federal que doti Catalunya de més autogovern

 

  / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Congrés del PSOE ha aprovat apostar per la plurinacionalitat de l'Estat. Malgrat que s'havia presentat una esmena en què s'instava a retirar el paràgraf del perfeccionament del Estat plurinacional, aquesta no s'ha acceptat. En la votació hi ha hagut 165 vots a favor del text de la ponència i 41 a favor de l'esmena.

La ponència ratificada advoca per una reforma constitucional federal de la Carta Magna, que encara que segueixi "mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat en l'article 2 de la Constitució". L'articulat del text perfila una Espanya federal que "asseguri més autogovern, la garantia del respecte a les competències en matèria de llengua, educació i cultura, la millora del finançament en el marc de la renovació del sistema de finançament autonòmic i el reequilibri de la dimensió territorial de la inversió pública". Aquesta oferta permetria, d'acord amb aquesta visió, als socialistes catalans reprendre "la iniciativa davant d'un independentisme irredempt".

Notícies relacionades

En aquest punt sobre el model territorial s'assenyala que el PSC ha de seguir mantenint la vinculació amb el PSOE definida al Protocol d'Unitat del 1978. Després de la tensió viscuda entre Nicaragua i Ferraz arran de4 la negativa dels socialistes catalans a abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy, les aigües han tornat al seu curs com demostra el fet que Núria Parlon i Carles Ruiz, dues de les persones que més es van mullar a Catalunya per Pedro Sánchez durant les primàries, passin a formar part de la nova executiva del PSOE.

L'aposta per la plurinacionalitat és ben diferent de la que defensa Alfonso Guerra. L'exvicepresident del Govern i ex 'número dos' del PSOE creu que l'Executiu de Mariano Rajoy hauria d'explicar per què no està aplicant ja l'article 155 de la Constitució per frenar "els excessos dels secessionistes" a Catalunya. El veterà socialista advoca per intervenir Catalunya i adverteix en un article en la revista 'Tiempo' que no es podran "calmar les ànsies secessionistes acceptant aquest estrany ésser artificial "Espanya, nació de nacions".