Jané exigeix a Hisenda que "rectifiqui" i permeti convocar les 500 places de mossos

El conseller d'Interior diu que la Generalitat está "legitimada" però evita assegurar si farà cas omís al requeriment que les limita a 50

Jané demana al Govern que li deixi convocar 500 places de mossos / VÍDEO: EUROPA PRESS

Jané demana al Govern que li deixi convocar 500 places de mossos
jregue38355070 barcelona  barcelones   09 05 2017    politica      reunion 170616102031

/

1
Es llegeix en minuts

El conseller d'Interior de la GeneralitatJordi Jané, ha defensat aquest divendres la convocatòria de 500 noves places de Mossos d'Esquadra, després del requeriment d'Hisenda, i ha assenyalat que Catalunya està "legitimada" per fer-ho, ja que són una necessitat per motius seguretat. No obstant, ha evitat afirmar que farà cas omís del requeriment, ja que confia poder convèncer el Govern de l'Estat, amb arguments jurídics i exposant les necessitats en termes de seguretat, per la qual cosa ha explicat que la seva conselleria està "estudiant jurídicament com donar la resposta adequada".

Hisenda va remetre un requeriment a la Generalitat advertint que només pot oferir 50 noves places, atenent la taxa de reposició, si bé la Generalitat mantindrà la promoció de 500 agents perquè creu que els raonaments jurídics l'avalen.

En declaracions a Catalunya Ràdio i RAC-1, el conseller ha subratllat que "es pot fer i que la societat no entendria que no es fes", i ha lamentat que el cos de policia catalana té 1.484 mossos menys dels previstos des de fa anys, per la qual cosa ha sostingut: "No li podem dir a la societat catalana que només convocarem 50 places".

Jané ha rebut el suport de la CUP per tirar endavant la convocatòria establerta per la Generalitat. En aquest sentit, la diputada cupaire Anna Gabriel ha manifestat que "les limitacions a l'hora de contractar gent" suposen "una intervenció de facto per part de l'Estat". A més, considera que és especialment greu perquè "en els mesos que venen" els Mossos "poden tenir un paper" a l'hora de defensar el referèndum

ELS MOSSOS ES QUEDEN FORA DE L'EUROPOL

D'altra banda, el conseller també ha criticat que el Govern hagi decidit integrar l'Ertzaintza en els fòrums policials estatals i en les bases de dades de l'Europol i que n'hagi deixat al marge els Mossos: "No admeto un distanciament en temes de seguretat. No es pot permetre", ha dit.

Notícies relacionades

Jané ha sostingut que l'amenaça gihadista és real, per la qual cosa el nivell d'accés que els Mossos han de tenir a la Interpol "ha de ser absolut", i ha recordat que el 37% de les detencions de gihadistes a l'Estat s'han fet a Catalunya.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que va intentar sense èxit contactar amb el ministre de l'Interior del Govern, Juan Ignacio Zoido, fa 11 dies: "Encara espero resposta".