EL POLS INDEPENDENTISTA

Margallo defensa requisar urnes i intervenir els Mossos si se celebra el referèndum

L'exministre d'Exteriors revela que això és el que va plantejar a Rajoy per avortar el 9-N

jgblanco38368394 barcelona 10 05 2017 politica debate margallo joana ortega e170510142442

jgblanco38368394 barcelona 10 05 2017 politica debate margallo joana ortega e170510142442 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

L’exministre d’Exteriors José Ma-nuel García-Margallo va defensar ahir que l’Estat requisi les urnes i intervingui els Mossos d’Esquadra per evitar el referèndum, si aquest s’acaba convocant. Margallo va revelar, durant un col·loqui a Barcelona, que aquesta va ser la proposta que li va fer al president del Govern, Mariano Rajoy, per fer avortar el 9-N, mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Durant la xerrada, dins del cicle Espanya plural, Catalunya plural, i en què també va intervenir l’exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega, l’exministre va explicar que el 2014 ja va plantejar «requisar i destruir» les urnes que s’estaven elaborant a la presó de Lleida i assumir les competències dels Mossos durant 24 hores, per obrir un procés de negociació de cara a «reformar la Constitució, blindar els drets lingüístics dels catalans i millorar el sistema de finançament».

La resposta de Rajoy i del llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va ser negativa per considerar «una imprudència» intervenir la Generalitat des de qualsevol punt de vista. Però Margallo creu que va ser «un error» no aplicar la mesura i assegura que, en la situació actual, ell proposaria «exactament el mateix». «No es pot consentir un referèndum unilateral i no acordat», va subratllar.

«Em sembla que hauria sigut una gran irresponsabilitat», va replicar, en relació amb l’aplicació de l’article 155, Ortega, condemnada a un any i 9 mesos d’inhabilitació pel seu paper en l’organització del 9-N.

Notícies relacionades

Tot i insistir en la seva idea, Margallo va advertir que el procés s’ha d’abordar des del diàleg i no a cop de recursos judicials. «Som on som i això només s’arregla parlant», va subratllar, en lloc d’anar només  als tribunals. «S’ha de fer política, així que mantinguem els ponts de diàleg oberts», va sentenciar.

Ortega també va desvelar que, dies abans que es convoqués el 9-N, es va reunir amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, de forma sincera i sense avisar la premsa, va dir, per buscar un acord que no va arribar. En opinió de l’exconsellera, un referèndum pactat seria la via pròpia d’una «democràcia madura». Respecte a una possible declaració unilateral d’independència, va dir que no creia que aquesta sigui «la solució».