La CUP insta Puigdemont a detallar el seu pla per al referèndum per dissipar dubtes i inquietud

La diputada Anna Gabriel retreu la negativa dels comuns a la via unilateral però confia que acabin participant encara que no sigui com a "sigles"

lpedragosa38222053 cup anna gabriel170428204846

lpedragosa38222053 cup anna gabriel170428204846 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha reclamat aquest divendres al president Carles Puigdemont que, tal com s'ha compromès aquesta setmana, presenti a finals de juny tots els detalls del referèndum. Segons ella, és necessari que s'activi la consulta "d'una vegada per sempre", que no hi hagi "un degoteig més o menys improvisat de pistes de com anirà el referèndum perquè això pot restar-li credibilitat i generar dubtes i inquietud". I ha posat com a exemple l'últim anunci de Puigdemont, el de la borsa de voluntaris, que, ha opinat, "més que donar seguretat, en treu".

En aquest sentit, la diputada cupaire ha donat un toc d'atenció al Govern al no haver implementat encara la comissió internacional que ha de verificar el referèndum. Els anticapitalistes reclamaven que es posés en marxa molt abans i que pogués ser un equip que pogués constatar l'acció de l'Estat en contra de la consulta i elaborar recomanacions que desbordessin el mateix Estat.

Finalment, Gabriel ha llançat un dur retret al líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, per la seva oposició al referèndum unilateral. "Em dol que Domènech mantingui aquest discurs dolorós que identifica el referèndum amb dividir, aquest discurs l'hem escoltat de la dreta i de l'unionisme més ranci, és un discurs molt perillós i poc propi d'una persona com ell", ha dit.

No obstant, s'ha mostrat convençuda que al final "els fets desbordaran els plantejaments inicials" i "els tacticismes" i que al final els comuns participaran en el referèndum encara que no sigui com a "sigles".

Gabriel també ha anunciat que la CUP presentarà oficialment la campanya del referèndum el dia 22 de juny en un acte al barri de Sant Andreu de Barcelona.

CONVOCATÒRIA DE MOSSOS

Per una altra part, ha reclamat a la Generalitat que desobeeixi el requeriment del Ministeri d'Hisenda que li limita a 50 l'oferta de places dels Mossos d'Esquadra, en lloc de les 500 plantejades inicialment. "Jo seria partidària de tirar endavant la convocatòria", ha manifestat Gabriel en declaracions a Catalunya Ràdio, abans de recordar que existeixen nombrosos exemples en l'administració local i autonòmica de limitacions del Govern central basades en la taxa de reposició.

Notícies relacionades

"És una intervenció de facto per part de l'Estat", ha afegit la diputada anticapitalista, que ha subratllat que quan el seu partit diu que a Catalunya només es gestionen "les engrunes" no és un símil poètic: "És la duresa de la vida quotidiana".

Respecte a la possible retirada de la competència sobre els Mossos a la Generalitat per part de l'Executiu central en cas que se celebri el referèndum, Gabriel s'ha mostrat partidària de mobilitzacions de protesta. "En qualsevol escenari que es produeixi una intervenció en l'àmbit repressiu judicial de l'Estat, la CUP plantarà cara a l'embat", ha assegurat. De fet, ha considerat que a partir d'ara hi haurà d'haver mobilització als carrers en tots els casos, fins i tot si se celebra la consulta i guanya el 'sí' per reclamar que s'apliqui el resultat.