Puigdemont anuncia una borsa de voluntaris per organitzar el referèndum

Els funcionaris es podran apuntar a aquesta iniciativa de forma voluntària, anuncia el president

El PP, PSC i Ciutadans carreguen contra la convocatòria unilateral de la consulta

jgblanco37937259 ple parlament  foto ferran sendra170405104248

jgblanco37937259 ple parlament foto ferran sendra170405104248 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat la creació d'una borsa de voluntaris, funcionaris o no, per participar en les garanties electorals del referèndum de l'1 d'octubre. Puigdemont, a preguntes del seu grup de Junts pel Sí, ha afirmat que "els funcionaris no han de participar en processos electorals perquè s'hagi de celebrar un procés electoral". Puigdmeont ha explicat que en anteriors processos electorals hi han participat treballadors, voluntaris, que a vegades han coincidit que eren funcionaris. "Per tant, ningú serà forçat a res i el Govern garanteix un absolut garantisme, obrirem -com alguns ajuntaments han fet- una borsa perquè els treballadors que vulguin, funcionaris o no, es puguin apuntar per acreditar-se com a agents electorals per donar garanties del procés electoral".

Minuts abans, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, havia criticat l'ús dels funcionaris per part del Govern. "Tenen un problema, que per perpetuar el seu hipotètic pla necessiten els funcionaris, però els funcionaris han de cobrar a temps, tenir seguretat jurídica; vostès estan en un Titanic que s'està enfonsant, però no facin servir els funcionaris de salvavides".

LA INFORMACIÓ COMPLETA SOBRE EL REFERÈNDUM

En resposta a una pregunta de la CUP en què se li ha exigit concrecions sobre les garanties del referèndum i la creació d'una comissió d'experts internacionals, el president ha afirmat que existirà aquesta comissió d'experts i que "a finals de juny presentarem tots els detalls tècnics i legals que avalen que el referèndum es farà amb totes les garanties, hi ha detalls, serrells, que hem d'acabar de consensuar".

EL PP VEU "PATÈTIC" EL REFERÈNDUM

La bronca parlamentària, una vegada més, ha arribat de la mà de la intervenció del president del grup del PPC, Xavier Garcia Albiol, que ha acusat Puigdemont de covardia per no contestar obertament si les urnes que comprarà el Govenr serviran per al referèndum (en el referèndum hi haurà urnes, ha explicat Puigdemont al respecte). "A més de ser un irresponsable és un covard", ha dit. Albiol, una vegada més, ha assegurat que el referèndum -que ha qualificat de "patètic"- no es portarà a terme. "Cada dia són menys, estan més sols, més radicalitzats, i una prova d'això la vam tenir amb el senyor Guardiola. Des del PP no es permetrà que es faci un cop d'Estat com volen vostès, l'Estat de dret, les institucions democràtiques i els que creiem en la llibertat li donarem la resposta adequada, proporcional però contundent".

Puigdemont ha acusat Albiol d'actuar amb el suport de la fiscalia, el Constitucional i el ministeri de l'Interior "en la seva cara A i la seva cara B" i ha elogiat la decisió de Guardiola de participar en l'acte sobiranista de diumenge. "S'ha de ser valent per plantar-se davant aquesta potència, s'ha de ser molt valent per, malgrat això, seguir fidels al mandat del poble de Catalunya".

Notícies relacionades

El líder del PSC, Miquel Iceta, també ha criticat que es porti a terme un referèndum sense la legalitat espanyola: "S'ha compromès a fer una cosa que no pot garantir ni està en condicions de fer", ha afirmat, alertant que s'acabarà celebrant una cosa semblant a la consulta del 9-N del 2014. "No veiem viable el seu camí, respectem la seva posició, però li demanem una vegada més: no treguin les institucions catalans fora de la legalitat". 

Per la seva part, Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha subratllat que la consulta no tindrà l'aval de la Comissió de Venècia i s'ha queixat que el president demani "un acte de fe" respecte a les garanties amb què es portarà a terme el referèndum.