Sánchez inicia la integració al PSOE amb López i Vara

El líder socialista portarà al congrés del partit la seva aposta per la plurinacionalitat

L'asturiana Adriana Lastra ocuparà la vicesecretaria general de la formació

abertran33595799 madrid 19 04 2016  pol tica   junta de portavoces 160419134415

abertran33595799 madrid 19 04 2016 pol tica junta de portavoces 160419134415 / Agustin CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El dia després de les primàries del PSOE s’anticipava molt complicat, sobretot si guanyava Pedro Sánchez, però el triomf del madrileny va ser tan clar, amb tanta diferència respecte als seus contrincants, que ara el partit passa per la fase més tranquil·la dels últims mesos. El secretari general està creant el seu nou equip sense atendre cap peatge. Les primeres incorporacions van provenir del grup que el va recolzar en la recent carrera interna (Cristina Narbona, Núria Parlon i José Luis Ábalos, entre altres), però ahir el líder socialista va donar les seves primeres mostres que vol integrar dirigents aliens a la seva candidatura. Patxi López, que va competir amb Sánchez en les eleccions internes, serà el secretari de Política Federal. El president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que es va posicionar al costat de Susana Díaz, es farà càrrec de l’organisme que reuneix el líder socialista i els barons.

La cartera de l’exlehendakari és una de les més importants de l’executiva socialista. S’ocuparà de donar resposta a la crisi territorial, en especial al procés independentista, una matèria en la qual no va estar d’acord amb Sánchez durant la campanya electoral. López no ha compartit fins ara la necessitat, defensada per Sánchez, de reconèixer Catalunya com una nació, cosa que es va plasmar en el debat que els tres candidats van mantenir ara fa un mes. «A veure, Pedro, ¿saps què és una nació?», li va preguntar en aquella cita el diputat basc, que ha trigat una setmana a acceptar l’oferta del secretari general d’entrar a l’executiva.

Al costat de López, també entra a l’executiva amb un càrrec d’enorme rellevància Adriana Lastra, diputada asturiana i una de les principals col·laboradores de Sánchez. Exercirà de vicesecretària general.

Dins del nou projecte polític que Sánchez pretén aprovar en el congrés que el PSOE celebrarà aquest cap de setmana a Madrid, el vessant territorial és un dels més espinosos. Una part important del partit és contrària a avançar en la plurinacionalitat, però el secretari general ha mantingut la seva proposta i està convençut que tirarà endavant, ja que la majoria dels delegats en el conclave donen suport a aquesta visió.

ESMENA / «Mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, s’ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat», assenyala l’esmena del secretari general, que va més enllà del full de ruta dels socialistes sobre la reforma de la Constitució, plasmada a la Declaració de Granada, un document que va ser aprovat el 2013 pel Consell de Política Federal socialista, l’òrgan que ara presidirà Vara.

Notícies relacionades

El president extremeny també ha sigut molt crític amb aquesta iniciativa de Sánchez, encara que a diferència del que ha passat amb altres

líders territorials –com és el cas de l’aragonès Javier Lambán, del castellanomanxec Emiliano García-Page i de la mateixa Díaz)– ha sabut recompondre amb rapidesa la seva relació amb el secretari general.