DEBAT SOBIRANISTA

El PSC instrueix els seus regidors perquè no ajudin el Govern en el referèndum

La direcció socialista envia als seus càrrecs públics un 'argumentari' sobre la consulta

fcasals38552062 barcelona 22 05 2017 pol tica  meritxell batet     nuria mar170522122133

fcasals38552062 barcelona 22 05 2017 pol tica meritxell batet nuria mar170522122133 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vegada fixades la data i la pregunta per al referèndum unilateral d'independència, tots els partits comencen a prendre posicions. El PSC va remetre ahir un argumentari als seus alcaldes, regidors i altres càrrecs electes perquè sàpiguen com actuar si el Govern sol·licita als ajuntaments col·laboració per organitzar la consulta. A més de fixar la posició del partit en contra del RUI, la direcció socialista reclama als que tinguin responsabilitats municipals que neguin tota ajuda institucional a la celebració de l’1-O.

 «No participarem en un referèndum d’aquestes característiques, ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo», assenyala el document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El PSC demana als seus regidors que, si la Generalitat es dirigeix a ells reclamant-los col·laboració, li exigeixin «que ho faci de forma oficial i per escrit, degudament firmat pel responsable que correspongui», i que «abans de prendre qualsevol decisió respecte al tema» sol·licitin «un informe escrit i firmat pel secretari de la corporació».

En paral·lel, el partit insta els seus càrrecs públics a protegir «el funcionariat perquè no se li exigeixi que col·labori amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal (en l’exercici de les funcions públiques)».

BARCELONA, LLEIDA, CORNELLÀ...

El text es titula 'Referèndum... ¿Quin referèndum?', argument que ja va defensar Antonio Balmón aquesta setmana al ser preguntat sobre si cediria espais municipals. «El 95% de col·legis són de la Generalitat, segur que trobaran un espai, com van fer en el 9-N», reflexiona l’alcalde de Cornellà, consultat per aquest diari. «Això ja ho vam viure el 9-N. Ni el Govern de la Generalitat ni l’Executiu central m’atraparan en la seva incompetència. No donarem suport polític a una mobilització que no compartim i que com a institució no em sento interpel·lat».

 Un dels dubtes que existeixen de cara a l’1-O és què passarà als ajuntaments on ERC i el PDECat no tenen majoria absoluta. Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Barcelona (on el PSC forma part de l’equip de govern d’Ada Colau), ja va advertir als comuns que no poden «comprometre el govern de la ciutat ni el conjunt de ciutadans de Barcelona en cap mena d’acció unilateral».

Notícies relacionades

S’haurà de veure què passa a municipis com Granollers, Sant Just Desvern, Palafrugell i Vilafant que, malgrat que tenen alcaldes socialistes, es van sumar al Pacte Nacional pel Referèndum. O a Terrassa (ciutat que es va unir al Pacte gràcies a l’abstenció socialista), on l’alcalde, Jordi Ballart, ja ha dit que no impedirà que els seus conciutadans votin l’1-O.

«El PSC sempre estarà dins de la legalitat. El partit mantindrà la posició. Malgrat l’autonomia municipal, en aquest tema no hi haurà fissures. No hi haurà una altra escissió com la que vaig viure tan directament», va sentenciar Àngel Ros, president del PSC i alcalde de Lleida.