Podem participarà en el referèndum unilateral però com a acte de mobilització

El 63,5% dels cercles opinen que el partit morat no es pot desvincular de la consulta

zentauroepp38020236 barcelona 10 04 2017 entrevista a albano dante fachin       170411202844

zentauroepp38020236 barcelona 10 04 2017 entrevista a albano dante fachin 170411202844 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / LAURA PUIG / BARCELONA

Les tesis de la direcció de Podem s’han imposat en la consulta que s’ha dut a terme entre les bases morades per fixar la posició del partit davant el referèndum unilateral anunciat pel Govern per al pròxim 1 d’octubre. Així, la formació morada participarà en la consulta, però com un acte de mobilització «política, social i legítima» per reivindicar el dret a decidir, encara que sense reconèixer el resultat com a vinculant.

«La majoria dels cercles han mantingut que el referèndum unilateral no és la solució, però també que s’ha de participar en l’1-O», va explicar el líder de Podem, Albano Dante Fachin, en declaracions a RAC-1.

Així, de les més de 1.000 persones dels 96 cercles que han participat en la consulta interna, el 35,12% considera que es necessita un acord per exercir el referèndum però que, davant la convocatòria del Govern, hi participaran com a acte de «mobilització política legítima» sense reconèixer els resultats com a vinculants. La segona opció més votada va ser participar en la convocatòria i entendre els resultats com a vinculants, amb un 28,42% dels vots. Opció que defensava el sector anticapitalista de Podem, corrent del qual forma part Fachin i la majoria de membres de la seva executiva. Finalment, no participar ni reconèixer el referèndum com a vinculant ha aconseguit el 27,26% d’adeptes.

LES CONCLUSIONS

Notícies relacionades

Amb tot, s’arriba a la conclusió  que el 63,5% creu que el partit no es pot desvincular de la votació sobre la independència de Catalunya, i que el 62,38% entén que la via unilateral no és una opció i no considerarà el resultat com a vinculant, un percentatge resultant de sumar les opcions que estan a favor de la via pactada i en contra de la unilateralitat.

«Amb el que ens hem de sentir vinculats és amb una societat que es mobilitza massivament per reivindicar el dret a decidir», va afegir Fachin, al mateix temps que va recalcar que si el referèndum del mes d’octubre es converteix en un nou 9-N «el decidirà el Govern». Així mateix, va advertir contra la reacció de l’Executiu central: «Les urnes no poden ser delicte».