DEBAT PRESSUPOSTARI

Montoro critica la "teatralitat estèril" de Podem

El ministre presenta la seva llei de Pressupostos com l'antítesi del "revengisme" dels podemistes

rosas38872848 madrid  13 06 2017     cristobal montoro  ministro de hacien170613163014

rosas38872848 madrid 13 06 2017 cristobal montoro ministro de hacien170613163014 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat el debat al Senat dels Pressupostos de l'Estat com l'antítesi del "revengisme" que, segons ell, ha exhibit Units Podem aquest mateix dimarts al Congrés dels Diputats durant el debat de la moció de censura contra el president Mariano Rajoy.

El ministre ha atacat la "teatralitat estèril" del partit de Pablo Iglesias i, davant de "la política del soroll i del rancor dins i fora del Congrés", Montoro ha presentat la lluita del seu Govern "contra el dèficit i la recessió econòmica" com a exemple de mesures que produeixen "beneficis per als ciutadans".

El senador de Podem Ramón Espinar -per la seva banda- ha acusat de "falta de respecte" el ministre i el grup popular per haver fet coincidir el debat pressupostari a la cambra alta amb el de la moció de censura al Congrés dels Diputats.

SIS VETOS

Montoro, així, ha aplicat un vernís netament polític al debat de totalitat del projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat del 2017, contra el qual han presentat sis vetos els grups del PSOE, Units Podem, ERC, i el Grup Mixt (tres vetos de Bildu, el PDECat i Compromís). La Mesa del Senat ha rebutjat per unanimitat la tramitació dels 12 vetos particulars que havien presentat els senadors d'ERC per considerar-ho un "frau reglamentari".

Notícies relacionades

La majoria absoluta que té el grup popular al Senat concedeix plenes garanties que els vetos presentats per l'oposició seran rebutjats. En tot cas, el ministre ha agraït el recolzament dels set grups parlamentaris que van prestar el seu suport al projecte de Pressupostos al Congrés (PP, Ciutadans, PNB, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i Nova Canàries) i ha fet una nova crida al grup socialista perquè s'incorpori a "la política de l'estabilitat i l'acord".

Montoro ha fet referència al fet que "la segona setmana de juliol" el Govern portarà al Parlament "el sostre de despesa i els objectius de dèficit i de deute" per als Pressupostos del 2018. En aquell moment, el Govern tornarà a necessitar el suport d'altres grups parlamentaris, diferents del popular.