Domènech demanarà al Congrés un referèndum sense vincular-lo a l'1-O

El líder d'En Comú Podem exigirà un nou pacte plurinacional en què els catalans puguin votar amb garanties

Criticarà Rajoy per deixar que es "podreixi" el conflicte territorial i acusarà els que defensen la sobirania però la desmantellen amb retallades

epons32648687 madrid  03 02 2016  xavier domenech  y diputados d160203113322

epons32648687 madrid 03 02 2016 xavier domenech y diputados d160203113322 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, té previst exigir el referèndum com a opció de futur perquè Catalunya pugui decidir, en el seu discurs en defensa de la moció de censura que aquest dimarts es comença a debatre al Congrés dels Diputats.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, exposarà que l'única manera de solucionar la crisi territorial de l'Estat és a través d'un nou pacte plurinacional que inclogui el dret a decidir. Fonts pròximes a Domènech confirmen que defensarà la consulta sense vincular-la a la data del 1 d'Octubre (1-O) en què el Govern ha anunciat que situa el dia perquè els catalans pugui decidir sobre la independència. Els comuns volen un referèndum amb plenes garanties, vinculant, i per tant pactat perquè pugui tenir validesa. 

Domènech pujarà a la tribuna d'oradors en el torn de rèpliques dels grups i destacarà que Catalunya és una nació que vol decidir el seu futur. Recolzarà el seu discurs en la dada que el 80% dels catalans són favorables a un referèndum i que només amb un nou acord plurinacional des de la llibertat de pot abordar el procés de reconstrucció i transformació social. 

AL·LEGAT CONTRA EL PP

Domènech té previst llançar un dur al·legat contra el PP, a qui responsabilitzarà de deixar "que es podreixi" el conflicte territorial amb l'esperança que desaparegui. Però també llançarà un dard contra altres forces polítiques que, lamenta, sota la presumpta defensa de la sobirania, la destrueixen, amb el desmantellament dels drets socials i les polítiques al servei dels grans interessos econòmics. 

El portaveu dels comuns a Madrid retraurà al Govern de Mariano Rajoy que hagi abordat el conflicte només des del "xoc de trens" i la resposta judicial i "repressiva".

En el seu discurs recordarà els 400 processos judicials oberts per accions derivades del conflicte territorial, la imputació de la Mesa del Parlament, la retirada de l'escó a Francesc Homs per la seva participació en el 9-N i les lleis bloquejades per recursos del Govern davant el Tribunal Constitucional (TC). Retraurà al PP que Catalunya és l'única comunitat que no té un estatut d'autonomia pactat entre el Congrés i el seu territori mitjançant referèndum i reclamarà el dret a decidir.

Així mateix, criticarà Rajoy per "perseguir" els que posen les urnes al carrer i li advertirà que la seva posició només porta al "fracàs".

DEBAT DELS SEUS SOCIS

El seu discurs arribarà en ple debat a les files dels seus socis de Podem sobre el referèndum. Aquest dilluns el sector anticapitalista va fer públic un comunicat en què mostrava el seu suport a la consulta de l'1-O, encara que la línia oficial dels morats és no alinear-se amb el referèndum unilateral perquè no té garanties. La direcció de Podem defensa el dret a decidir però en un pacte que permeti dotar de viabilitat el referèndum.

Notícies relacionades

El debat sobiranista estarà present en el ple de la moció de censura, entre aquest dimarts i dimecres, i previsiblement tornarà a la Cambra baixa amb la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El mandatari ha anunciat que aquesta mateixa setmana enviarà una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per sol·licitar-li que doni curs a una sessió plenària en què pugui "respondre" a les inquietuds sobre l'1-O  sense sotmetre el seu discurs a votació.