EL POLS INDEPENDENTISTA

Nuet, davant la jutge: "No soc independentista, soc demòcrata"

El Govern, polítics i entitats fan costat al secretari tercer de la Mesa en la seva compareixença al TSJC

El diputat de Catalunya Sí que es Pot s'ha emparat també en la "inviolabilitat" parlamentària

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El diputat de Catalunya Sí que es Pot secretari tercer de la Mesa del ParlamentJoan Josep Nuet, ha declarat aquest dilluns davant el Tribunal Superior de Justícia de Cataluya (TSJC): "no soc independentista, sinó democrata. Jo no vaig votar per ideologia, sinó perquè m'ho imposa el reglament" de la cambra catalana respecte a "la congruència" o no d'una proposta. La jutge Maria Eugènia Alegret ha intentat tallar aquest discurs al·legant que aquest no era "el debat", però el parlamentari ha continuat contestant. La seva declaració com a investigat amb prou feines ha durat 20 minuts i només ha contestat a les sis preguntes del seu advocat, Enric Leiva. Centenars de persones, algunes onejant esteladas, han fet costat a Nuet a les portes del Palau de Justícia de Barcelona

Nuet es podria haver estalviat haver de declarar com a investigat per votar a favor de tramitar una proposta de resolució al Parlament a favor del referèndum, però Joan Josep Nuet va preferir no callar. El diputat de Catalunya Sí que es Pot va denunciar als quatre vents que no tenia cap sentit que la Fiscalia no veiés delicte en la seva actuació, ja que tot i haver votat a favor de la tramitació no és independentista, i sí en la dels seus companys de la Mesa del Parlament. Al final, lluny de deslliurar-los a tots, també el van encausar a ell. Però ho va acceptar convençut d'haver fet el correcte davant del que va definir com la vulneració democràtica més important que s'ha produït a Espanya en els últims temps: portar a un judici penal uns diputats per autoritzar una votació.

EXPRESSIÓ PRIVILEGIADA

En la seva declaració davant la jutge Maria Eugènia Alegret, que instrueix el procés per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional, Nuet s'ha emparat en el principi d'inviolabilitat parlamentària i ha rebutjat la jurisdicció de qualsevol tribunal per jutjar les opinions o expressions dels diputats en seu parlamentària. Ha al·legat que els diputats són el màxim exponent i "expressió privilegiada" de l'article 20 de la Constitució que recull aquest dret fonamental i que si aquest precepte es restringeix "se li està limitant a tota la ciutadania".

Nuet ha insistit que va complir amb el reglament de la cambra que recull que només s'ha d'analitzar si una proposta és congruent o no i que, posteriorment, va ser en el ple del Parlament on, d'acord amb la seva  ideologia, es va abstenir quan es va votar la iniciativa presentada pels grups de Junts pel Si i la CUP. És a dir, va ser en aquell moment quan va analitzar el "contingut polític i ideològic" de la proposta de convocar un referèndum unilateral. Ha argumentat que ell mai ha votat a favor de la proposta independentista. El fiscal Francisco Bañeres no ha fet preguntes.

LA COMITIVA

El diputat ha fet el trajecte des del Parlament fins a la seu judicial 'en comú', ja que l'han acompanyat la cúpula comuna, començant per Xavier Domènech, líder de la confluència d'esquerres, i el tinent de l'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Notícies relacionades

L'alcaldessa Ada Colau li ha transmès via Twitter el seu suport:

Nuet, que ha sigut citat a les 9 hores, a més de pels comuns, ha estat acompanyat per membres del Govern com el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, les entitats sobiranistes, així com l'expresident Artur Mas i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, imputada pels mateixos fets que Nuet, igual que els altres membres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet.