INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA

Els anticapitalistes de Podem no fan cas a Iglesias i recolzen el referèndum unilateral

L'ala esquerra del partit recolza la consulta per "accelerar el procés destituent"

undefined37408229 madrid 23 02 2017 entrevista a miguel urb n crespo activista170303153231

undefined37408229 madrid 23 02 2017 entrevista a miguel urb n crespo activista170303153231 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A vegades passa que la casualitat és especialment selectiva. Quan falten menys de 24 hores perquè Pablo Iglesias pugi a la tribuna d'oradors del Congrés per defensar la seva moció de censura contra Mariano Rajoy, l'ala més a l'esquerra de Podem es desmarca de la línia oficial sobre la qüestió més espinosa que tenen els morats a la seva carpeta: el referèndum. 

El sector liderat per l'eurodiputat Miguel Urbán hatfer públic aquest dilluns un comunicat en suport a la consulta d'independència de l'1-O i no fa cas a la direcció. Iglesias no està disposat a recolzar el referèndum perquè, encara que entén que és "legítim", assumeix que "no és acceptable" perquè, si no està pactat, no és viable. L'executiva a Madrid va defensar la setmana passada aquesta posició, tot i saber que els seus matisos tenen dificultats per obrir-se camí entre les fronteres totalitzadores del suport o el rebuig.

El comunicat dels anticapitalistes l'hi posa encara més complicat. La família menor de Podem decideix fer públic el suport a la consulta a escasses hores del discurs més complicat d'Iglesias des de la fundació del partit. Fonts d'aquest corrent indiquen que es tracta d'una mera casualitat que obeeix al fet que, fins ara, tenien obert un procés de reflexió entre les bases per fixar posició. Urbán, a Estrasburg, va declinar aprofundir en l'explicació i fonts pròximes van al·legar que no volia eclipsar el debat al Congrés.

DESOBEDIÈNCIA CONTRA EL PP

Més enllà de la data, el comunicat és inequívoc. "Recolzem el referèndum de l'1 d'octubre, i cridem tota l'esquerra de l'Estat espanyol a organitzar la solidaritat amb els drets democràtics del poble català", defensen, convençuts que "el referèndum desobedient a Catalunya contribuiria sens dubte a accelerar el procés destituent a la resta de l'Estat espanyol".

La força lila a Catalunya explicarà aquest dimecres el seu posicionament. Joan Giner, secretari polític, assegura que s'han plantejat tres opcions: desentendre's, entendre-la com una mobilització democràtica però no vinculant o entendre-la com a vinculant. “La tesi que ha defensat la direcció de Podem Catalunya és la dos i la postura d'Anticapitalistes és més pròxima a la tres”. Giner, que com més de la meitat de l'executiva de Podem Catalunya és del corrent ‘anticapi’, considera que aquest corrent entendria l'1-O com un “acte de desobediència davant el PP”. El secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, ja s'havia mostrat discrepant amb la línia oficial de Madrid.

POSICIÓ "VALENTA" O DISCREPANT

En Comú Podem considera que amb Podem té "visions semblants del que es vol fer l'1-O" encara que aquesta idea, "pel que sembla, no és la mateixa que la de Podem Catalunya i els anticapitalistes".

Giner, per contra, considera que la posició fixada pels anticapitalistes és “molt valenta” i recorda que els detalls de la postura de Podem Catalunya se sabran dimecres, després d'haver recollit les opinions dels cercles. "Els drets es conquisten al carrer”, assenyala, i es mostra partidari de donar suport a totes les mobilitzacions socials que en surtin.

Urbán, membre de Podem des de l'origen i de l'executiva des de Vistalgre 2, defensa que el partit ha de continuar sent una força "outsider" allunyada de la institucionalitat. No ha tingut mai complexos a mostrar els acords i les discrepàncies amb la línia que marca Iglesias, però la seva tasca ha sigut determinant en ocasions en què el líder l'ha necessitat, com en les primàries de Madrid, quan l'oficialista Ramón Espinar es va imposar a Rita Maestre gràcies al suport dels anticapitalistes.

Notícies relacionades

Les paraules de Giner estan en plena sintonia amb el comunicat, que insisteix que "les lleis no estan per sobre de la democràcia". "Defensar el dret a decidir és defensar un dret democràtic fonamental", afegeixen. Tot i reconèixer com a "obvi" que tenen "diferències profundes amb les forces que dirigeixen el procés independentista català", per les seves "polítiques neoliberals contra el poble català que diuen que defensen", asseguren que "el referèndum és una demanda majoritària a Catalunya" i que compta "amb un ampli suport de sectors no independentistes".

"Negar-ho és negar la democràcia i obriria el camí a posicions perilloses, on 'votar i decidir' es converteix en una 'cessió' de les classes dominants, deixant de ser un dret del poble", assegura el text difós. També dediquen part del comunicat a criticar el PP, el PSOE i Ciutadans per sostenir "una posició immobilista, basada en el 'fonamentalisme constitucional', que nega sistemàticament al poble català el dret a decidir la seva relació amb la resta de l'Estat".