LA JUNTA D'ANDALUSIA

Susana Díaz remodela el seu Govern per intentar recuperar terreny

La dirigent socialista incorpora sis noves cares al capdavant de cinc conselleries i com a portaveu

La dirigent socialista incorpora sis noves cares al capdavant de cinc conselleries i el càrrec de portaveu. / J.M. VIDAL / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Revolució a la Junta d’Andalusia. La presidenta Su­sana Díaz va remodelar ahir la meitat del seu Govern en un intent de donar impuls a la seva g­estió i de millorar la seva perjudicada imatge després de la derrota que va patir en les primàries del PSOE. En la seva primera crisi de Govern incorpora noves cares com a portaveu i al capdavant dels departaments de Salut, Educació, Ocupació, Agricultura i Cultura.

Quatre dels titulars d’aquestes conselleries són nous en l’equip de Govern, mentre que qui assumeix Cultura és l’anterior portaveu del Govern, Miguel Ángel Vázquez. L’exministra Rosa Aguilar (abans consellera de Cultura) es manté a l’Executiu, però assumeix les competències de Justícia. I el nou portaveu és Juan Carlos Blanco.

Díaz, que va perfilar la seva decisió amb els secretaris provincials, prescindeix dels perfils més polèmics, com el fins ara responsable de la Conselleria de Justícia, Emilio de Llera, reprovat pel Parlament andalús i conegut per les seves sortides de to. Per exemple, quan es va preguntar com ho feia la jutge del cas ERO, Mercedes Alaya, per treballar tant i «seguir tan guapa».

EN EL BLANC DE LES MAREES

També aparta el titular de Sanitat, Aquilino Alonso –a qui les marees blanques van posar en el punt de mira per la fusió hospitalària de Granada–, per deixar pas a una professional sanitària de prestigi, la radiòloga cordovesa Marina Álvarez, encarregada de calmar les protestes.

En Educació, surt l’exrectora de l’UMA Adelaida de la Calle, un dels fitxatges estrella, a qui relleva Sonia Gaya, secretària sectorial d’Ensenyament de la UGT-A, amb qui Díaz sembla així que llimi les diferències després de diversos desacords mantinguts pels cursos de formació. Aquest escàndol també va afectar el departament d’Ocupació, que assumeix ara un exalcalde bregat en l’Administració, Javier Carnero, en compte de José Sánchez Maldonado. Rodrigo Sánchez Haro substitueix Carmen Ortiz a Agricultura.

Notícies relacionades

La possibilitat d’una remodelació va agafar cos després del fracàs de Díaz davant Pedro Sánchez, el 21 de maig, en les seves aspiracions per liderar el PSOE. L’oposició li va retreure el seu interès en la lluita orgànica, deixant Andalusia com a segon plat, i, a més a més, l’escàs perfil polític del seu Gabinet. Una conseqüència de l’estil de Govern de Díaz, en què ningú fa ombra i ella assumeix tota la càrrega de la gestió.

GIR A L’ESQUERRA

La primera decisió de la president andalusa per reprendre el pols institucional va ser convocar el debat sobre l’estat de la comunitat. Tots els grups li van reclamar canvis en el seu equip, fins i tot Ciutadans, el seu aliat parlamentari. Díaz es va centrar aleshores en Andalusia i en les mesures per generar llocs de treball i ampliar la cartera de drets socials. La dirigent socialista intentava així agafar aire precisament a l’equador de la legislatura per espantar els auguris demoscòpics que apuntalen la tendència a la baixa per al PSOE i la possibilitat que el PP, per primera vegada des de la Transició, pugui formar govern amb Ciutadans.