Junts pel Sí i el PPC s'enfronten per les pensions de jubilació

Els sobiranistes repliquen a Albiol que les pensions "estan més assegurades en un Estat propi"

jjubierre34503069 el l der del ppc  xavier garc a albiol  a la sessi  de contr160629115537

jjubierre34503069 el l der del ppc xavier garc a albiol a la sessi de contr160629115537 / ACN Garrido R

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

En un moment en què les 'fake news' (notícies falses) i el 'fact check' (verificació de fets) estan a l'ordre del dia, Junts pel Sí i el PP català s'han ficant aquesta setmana en una guerra de dades sobre què passarà amb les pensions de jubilació en una Catalunya independent; un tema no menor tenint en compte que el nombre de jubilats (a data de maig del 2017, segons dades de l'Institut Nacional de la Seguretat Social) puja a 1.086.604 persones, que representen gairebé el 20% del cens electoral. Una bossa de vots que ni sobiranistes ni antiindependentistes estan disposats a deixar escapar.

El tret de sortida el va donar aquest dimecres el líder conservador, Xavier García Albiol, que en la presentació de la nova fase de la seva campanya contra el procés va avisar que el 30% dels jubilats deixarien de cobrar la pensió en cas de secessió.

El popular va assegurar que les seves conclusions es basen en "dades reals del 2016 del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social", segons els quals els ingressos dels treballadors catalans van pujar a 16.529 milions d'euros i el pagament de pensions va suposar 21.278 milions, per la qual cosa hi hauria un "dèficit del 28,7%".

SOUS I COTITZACIONS

El secretari d'Economia de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, immediatament va replicar a Albiol utilitzant el seu mateix càlcul: si Catalunya té un dèficit del 28,7% entre cotitzacions i pensions, a Espanya aquest dèficit arriba al 31,2%. "I a Espanya sense Catalunya el dèficit seria del 31,7%, tres punts més que Catalunya sense Espanya", va dir.

Notícies relacionades

Aquest dijous, el contraatac sobiranista ha continuat. El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha acusat directament el PPC de mentir. "Per si patiu tant d'ignorància com de mala fe i necessiteu ajuda, aquí un breu esquema fàcil d'entendre", ha escrit en un missatge a Twitter al qual ha adjuntat un gràfic en què es destaca que les pensions "estan més assegurades en un Estat propi" per tres motius: a Catalunya hi ha més treballadors en actiu, proporcionalment, que en el conjunt de l'Estat espanyol; els salaris són més alts i, per tant, les recaptacions per cotitzacions, també; i la Seguretat Social té superàvit a Catalunya, mentre que té dèficit a l'Estat espanyol. Turull també ha tuitejat un vídeo:

¿Qui diu la veritat? ¿Qui manipula? ¿Qui s'emportarà el gat dels jubilats a l'aigua?