EL REPTE INDEPENDENTISTA

Puigdemont activarà divendres el compte enrere del referèndum

El president no afluixa i anunciarà la data i la pregunta de la consulta

La Generalitat tira endavant el procés de licitació de les urnes

 

  / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S'acosten un munt de dies històrics. I el primer, aquest divendres. Amb tota la pompa i solemnitat requerida, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras comuniquessin 'urbi et orbe' la data i la pregunta del primer referèndum d'autodeterminació que Catalunya afronta (veurem si se celebra o no) de la seva història. El que es comunica, això rai, perquè tant la data com la pregunta són de les coses més predictibles que han passat en tot el procés. La suposada cita amb les urnes es fixarà per a l'1 o el 8 d'octubre i la pregunta serà, més o menys: ¿Vol que Catalunya sigui un estat/república/país independent? Però el fet que hagi sigut llargament anunciat no li treu gens de simbolisme a l'acte de divendres. Puigdemont, envoltat del seu Executiu, pitja el botó del compte enrere.

Sí. Hi ha diverses opcions. A ERC i a la CUP els agrada més el terme "república". Al PDECat, "Estat", força més neutre. Tot i que no és descartable una fórmula que inclogui els dos conceptes. La veritat és que la qüestió l'ha resolt el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, aquest dimecres, de cop: "Un estat independent al segle XXI adopta, tant sí com no, la república com a forma de govern".

ERC i la CUP  prefereixen preguntar per la república i el PDECat, per Estat, força més neutre, si bé no es descarta una fórmula mixta

El mecanisme està ajustat. A l'anunci de divendres el seguirà un gran acte de les entitats sobiranistes a Montjuïc diumenge. Tot un símbol que el futur del procés passa, sí, per les decisions polítiques, però sobretot per la mobilització popular. L'organització va a càrrec de l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

GUARDIOLA COM A GANXO

Sànchez i Jordi Cuixart (Òmnium) han advertit que "si bé la millor opció és el referèndum pactat, la pitjor és no fer el referèndum". Les entitats, a diferència del 9-N, no secundaran ara una possible (però molt poc probable) baixada del carro del Govern català. Així, han reiterat la seva oposició que el referèndum es converteixi finalment en un procés participatiu semblant al del 2014. "L'única manera d'impedir-ho", ha dit Sànchez, "seria que el Govern central posés en marxa mesures impròpies d'una democràcia".

És a dir, com el mateix Sánchez ha apuntat, no sembla que a la tardor les entitats demanin a Puigdemont que posi les urnes, com va fer l'antecessora de Sànchez, Carme Forcadell, amb Artur Mas després del 9-N, sinó més aviat un "com a màxim haurem de dir 'Mariano Rajoy, no retiris les urnes'". Aquest primer acte, a més, comptarà amb un convidat excepcional, una mena de flautista d'Hamelín per al públic secessionista, l'entrenador del Manchester CityPep Guardiola.

URNES A 19 O 20 EUROS

I no sembla que el Govern català estigui per la feuina de baixar del carro. Per exemple, en el procés d'adquisició de les urnes --que va motivar que la fiscalia anunciés una querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs-- les dues empreses que aspiren a proveir la Generalitat per a un eventual referèndum sobiranista, Plastic Express i l'UTE d'Espai World i Suministros Integrales Futbida, han superat aquest dimecres un nou tràmit, el de l'oferta econòmica, i encaren la recta final per poder ser homologades. La primera firma ha ofert cada caixa de vot (de metacrilat) a 20,47 euros la unitat, més IVA. La competidora, 19 euros més IVA.

No s'espera que el Govern central, que es reuneix en Consell de Ministres poca estona després del solemne acte de desafiament constitucional, però això sí, sense firmar cap paper (de moment), intervingui d'entrada, més enllà del rebuig frontal al compte enrere. Rajoy, com ja va indicar aquest diari, es manté en contacte amb la resta de líders polítics, però no es preveu, a curt termini, que mogui fitxa per convocar una cimera en què abordar la crisi catalana.

El PP català  prossegueix la campanya del 'no' utilitzant Pujol per alertar els jubilats contra la independència

Notícies relacionades

L'home de Rajoy a CatalunyaXavier García Albiol, per la seva banda, ha emprès una campanya que més d'un deu pensar que és la del 'no' en el referèndum, cosa sorprenent considerant que la consigna popular és menystenir aquesta cita amb les urnes per ser il·legal. Albiol ha presentat el material de la campanya que inclou fotos del matrimoni Pujol-Ferrusola i en què afirma que, amb la independència, tres de cada deu jubilats es quedaran sense paga. 

RÚSSIA ADVERTEIX QUE NO AVALARÀ LA CONSULTA

I si abans de les eleccions autonòmiques del 27-S, el Govern de Rajoy es va ocupar de recollir una col·lecció de significatives veus en contra de la secessió catalana, sembla que ja ha obert la veda per 'caçar' suports en la tasca d'oposició a la celebració del referèndum. Així, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, s'ha referit aquest dimecres al referèndum, en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastiscom un "afer intern d'Espanya", que com a tal s'ha de basar en les lleis nacionals i els compromisos internacionals, informa Marc Marginedas. Cosa que els russos van negligir quan la minoria russa de Crimea va portar a terme el seu propi referèndum, per cert.