Sánchez-Camacho afirma que membres de la Generalitat volen que Puigdemont vagi al Congrés

La diputada del PP qualifica de "perversió" que el president català busqui "un acord previ" sobre el referèndum abans d'anar a les Corts

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, durant l’entrevista

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, durant l’entrevista / Toni Albir (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La secretària primera de Mesa del Congrés i diputada del PP, Alicia Sánchez Camacho, ha assegurat aquest dilluns tenir constància que membres destacats de la Generalitat veuen amb bons ulls que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, accepti la proposta de l'Executiu espanyol per explicar-se a la cambra baixa. Així ho ha manifestat en una entrevista a TVE on ha qualificat de “perversió” que el president català busqui “un acord previ” sobre el referèndum abans d'anar al Congrés. “Això seria com anar a jugar un partit i abans d'haver pactat el resultat”, ha subratllat la secretaria primera de Mesa, que ha emplaçat Puigdemont a sol·licitar “a la sobirania de tots els espanyols si li permeten fer un referèndum”.

Així mateix ha assenyalat que la Mesa no decidirà el format en què compareixeria Puigdemont, sinó que hauria de ser el president el que, si finalment accepta l'oferta del Govern central, sol·liciti la seva presència i l'òrgan de govern del Congrés llavors la qualificaria. El màxim responsable de l'Executiu Català va assegurar aquest cap de setmana que no tindria "cap problema" a debatre "cara a cara" amb Mariano Rajoy a les Corts encara que va advertir que, en cap cas, aniria a demanar permís per celebrar el referèndum.     

A aquest respecte, Sánchez Camacho ha assegurat haver detectat un “cansament” per part de la ciutadania respecte al procés, un cert “desencant” ja que, segons ella, entre els partidaris de la independència “no existeix la mateixa il·lusió” que anys enrere i una “profunda preocupació per part dels funcionaris” perquè veuen que tot això els pot afectar a nivell “personal, familiar i professional”. “Detecto una profunda preocupació per part de la ciutadania catalana que no vol que es cometin actes il·legals, que no volen que els portin a un carreró sense sortida i que no volen que es porti a terme aquest desafiament”, ha sentenciat.

LA DATA I LA PREGUNTA

Preguntada per la nova convocatòria del Pacte Nacional pel Referèndum de la qual podria sortir la data i la pregunta, Sánchez Camacho ha dit que ja s'han viscut “molts dies històrics però que d'història no en tenen res”. “Aquest és un procés molt repetitiu que ha robat als catalans la necessitat d'un bon govern”, ha explicat, per insistir que aquesta setmana fixaran una data per fer “un referèndum il·legal, inconstitucional i que no es pot fer”.

Així mateix, ha advertit que el Govern espanyol respondrà a les pretensions independentistes usant “tots els instruments de la llei”. “L'Estat espanyol i la democràcia no poden permetre que es convoqui un referèndum que és il·legal i celebro quehi siguin el Partit Socialista i Ciutadans”, ha exclamat, per insistir que “si volen seguir pel camí de l'incompliment de la llei s'actuarà com faci falta”.

Notícies relacionades

La diputada popular i expresidenta del PP de Catalunya ha posat el focus en la figura de Puigdemont com a únic “responsable” de la convocatòria del referèndum. “El màxim responsable és el president de la Generalitat i és l'única autoritat que firma el document malgrat que no pugui fer-ho”, ha subratllat, per acabar advertint que un cop el firmi s'activaran “els mecanismes de l'estat de dret i les declaracions d'inconstitucionalitat” .

Per últim, l'expresidenta del PPC ha lamentat que els independentistes mantingui un discurs d'"hispanofòbia" i parlin d'una "Espanya gairebé medieval".