El PP amenaça amb parar als tribunals la comissió de la 'caixa b'

Exigeix que es posin límits d'anys, temes i àmbit geogràfic o presentarà recurs

Els populars ja van aconseguir anul·lar una investigació al consistori de Madrid

undefined38552336 madrid  22 05 2017  mariano rajoy y mart nez maillo  durante170522132401

undefined38552336 madrid 22 05 2017 mariano rajoy y mart nez maillo durante170522132401 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, va amenaçar ahir amb parar als tribunals la comissió d’investigació sobre la caixa b del seu partit que s’ha obert al Congrés. Maillo considera que pot ser il·legal que els grups de l’oposició no hagin fixat l’àmbit «temporal, temàtic i territorial» del tema a fiscalitzar, i va tornar a denunciar que es vol fer una «causa general» contra el seu partit. «La inquisició fa molt que va desaparèixer a Espanya», va exclamar.

Ja hi ha un antecedent d’aquest assumpte, avisa el PP. El mes de desembre passat, un jutjat contenciós administratiu de Madrid va anul·lar la creació de la comissió d’investigació sobre la gestió municipal entre el 2003 i el 2015 (els mandats d’Alberto Ruiz-Gallardón i Ana Botella) per no concretar els assumptes que s’havien d’analitzar. Es va anomenar comissió per investigar les irregularitats «en l’augment del deute» de l’ajuntament de la capital.

CAUSA GENERAL / El PP va recórrer davant els tribunals perquè considerava que la voluntat de Podem, PSOE i Ciutadans, que van recolzar la comissió, era fer una «causa general» contra el partit conservador i un jutge li va donar la raó. Finalment, els partits van optar per trossejar l’objecte de la comissió i fer-ne diverses de diferents (entre elles, una sobre el soterrament de la M-30 i una altra sobre la gestió de contractació de Mercamadrid entre 2011 i 2014).

Després de la reunió del comitè de direcció que va presidir Mariano Rajoy, Maillo va comentar que el PP està estudiant jurídicament la possibilitat d’arribar a presentar recurs si en la pròxima reunió de la comissió, demà, no s’especifiquen els àmbits temporal, temàtic i territorial a investigar. Maillo va defensar que es limiti a aquesta legislatura i com a molt des de l’any 2015, quan per primera vegada es va definir com a delicte el finançament il·legal dels partits. I va recordar que el reglament del Congrés diu que els compareixents en una comissió han de saber sobre quines qüestions se’ls preguntarà.

LA LLISTA DE COMPAREIXENTS /A la cita de demà, els parlamentaris hauran de decidir el pla de treball i la llista de compareixents, entre ells Rajoy, la presència del qual han sol·licitat tots els grups.

Notícies relacionades

A judici del PSOE, l’àmbit temporal ha d’arribar fins que arrenca el cas Bárcenas i, encara que aquest partit no ha concretat la data, el jutge Pablo Ruz va considerar acreditat que el PP va disposar d’una comptabilitat opaca entre almenys 1990 i el 2008, amb la qual va sufragar els famosos sobres, les campanyes i les obres dels seus locals, entre elles les de la seu central.

En tot cas, a Génova cada vegada deixen més clar que utilitzaran la comissió que ells han plantejat obrir al Senat per contrarestar l’ímpetu investigador del PSOE i Podem al Congrés. A la Cambra alta els populars tenen majoria absoluta i recorden sempre que tenen ocasió que donen per fet que, igual que els socialistes i els podemistes volen veure el president anant a la del Congrés, ells estaran «encantats» d’anar a la del Senat. Maillo va manifestar que poden cridar a declarar Susana Díaz pels ERO i Pablo Iglesias perquè expliqui les seves connexions amb Veneçuela i l’Iran.