INVESTIGACIÓ PER PRESUMPTE FINANÇAMENT IL·LEGAL

El TSJC obre investigació contra Germà Gordó pel 'cas 3%'

Se li atribueixen els presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics, entre altres

L'alt tribunal té en compte sobretot la declaració de dos testimonis protegits que van implicar l'ara diputat del PDECat

jregue38586261 barcelona  24 05 2017  germ  gord   durante su comparecencia170602105519

jregue38586261 barcelona 24 05 2017 germ gord durante su comparecencia170602105519 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la petició del jutge del Vendrell que investiga el 'cas 3%' i ha decidit obrir investigació contra el diputat de Junts pel Sí exconseller de Justícia, Germà Gordó, a qui s'atribueix presumptament haver intermediat amb diverses empreses perquè la Generalitat els concedís licitacions a canvi de "donacions" a dues fundacions vinculades a l'extinta Convergència Democràtica (CDC), CatDem i Fòrum Barcelona. L'alt tribunal ha tingut en compte no només les anotacions que s'han trobat en documents trobats en les entrades i registre d'alguns investigats, sinó la declaració de dos testimonis protegits que han vinculat l'ara parlamentari amb el presumpte pagament de comissions a CDC.Gordó serà investigat pels presumptes delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació de fons públics, entre altres.

El TSJC rectifica, d'aquesta manera, la decisió que va prendre el passat 11 de gener de no investigar Gordó perquè l'escrit remès llavors pel jutjat del Vendrell que està tramitant el procés pel presumpte pagament de comissions no havia esgotat en aquell moment "l'activitat investigadora" respecte a la conducta de diputat, especialment en el que es referia a la indagació, davant els titulars de les agendes, de si les anotacions efectuades allà es referien a trobades i reunions realment mantingudes amb el polític o si els processos de contractació de serveis públics presentaven o no irregularitats, entre altres qüestions.

La nova exposició raonada remesa pel jutge del Vendrell al TSJC en què es requeria que s'obrís una investigació contra Gordó detalla que algunes persones que van realitzar anotacions manuscrites relatives a Gordó utilitzant un nom suposat (Gerardo) han precisat que "es referien efectivament a ell", assenyala la resolució de l'alt tribunal. Per una altra part, destaca la interlocutòria, s'ha concretat que no consta en els arxius de la Generalitat l'agenda oficial de Gordó de l'època que va exercir com a secretari del Govern (desembre del 2010 a desembre del 2012), ni que aquest document estigui en format electrònic. "a l'haver-se eliminat la bústia del servidor departamental degut a una migració de dades".

EMPRESARIS CLAU

A això, incideix el TSJC, s'hi afegeixen les declaracions de dos testimonis protegits que, si bé es refereixen a una època anterior (2004-2009) que és objecte d'investigació, "contenen informacions que permet conferir certa versemblança" de forma, per ara indiciària, sobre les sospites que existeixen respecte a l'actuació. En conseqüència, l'alt tribunal es declara competent per investigar els fets i ha nomenat instructor del cas el magistrat Enric Anglada (d'aquí pocs dies es jubila). Per ara, Gordó no ha sigut citat a declarar.

Un testimoni protegit va relatar davant els fiscals que l'exconseller Germà Gordó els va advertir de les conseqüències de no "obeir" els interessos de CDC. Un expeditiu avís que implicava directament l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Segons aquest empresari i donant de fons a la fundació convergent CatDem, Gordó li va dir: "Tu no obeeixes. Ara a qui no obeeixes és president, a veure què passarà".

TESTIMONIS  CLAU

D'acord amb les diligències judicials del cas aquest empresari va rebre "entre el 2006 i el 2007" una trucada de Gordó, "a qui ja havia vist alguna vegada abans", en què el citava a la seu de CDC al carrer de Còrsega de Barcelona. La cita es va produir, sempre segons el seu testimoni, al despatx de Mas, aleshores cap de l'oposició, i en presència de l'exconseller, que llavors era gerent del partit.

Notícies relacionades

El testimoni va declarar que Mas es va dirigir a ell en aquests termes: "A partir d'ara totes les adjudicacions han de ser a través de Gordó". La versió de l'empresari és que l'actual diputat del PDECat li va dir que havia de canviar, però que ell en va fer cas omís. A partir d'aquella cita, segons aquesta versió, l'empresari no va tornar a tenir contacte en persona amb Mas. En canvi, sí que es va trobar temps després amb Gordó en un acte a Tarragona. Allà va ser on el llavors ja alt càrrec del Govern català li va etzibar l'"a veure què passarà". En la seva primera legislatura, del 2010 al 2012, Gordó va ser secretari de la Generalitat. En la següent, del 2012 al 2015, va ocupar el càrrec de conseller de Justícia. 

En la causa també figura el relat d'un segon testimoni protegit que va exposar una trobada el 2004 amb el llavors diputat de CiU Josep Grau, que havia sigut conseller d'Agricultura en l'última legislatura de Jordi Pujol. Aquest testimoni va recórrer a Grau per recomanació de l'alcalde d'Alcarràs (Lleida) en aquell moment, el convergent Gerard Serra. El llavors diputat el va citar al Parlament i allà, sempre segons el seu testimoni, li va dir: "Si voleu fer alguna cosa més amb el Gustavo a les terres de Lleida, heu de tractar amb Gordó". A continuació, l'empresari es va entrevistar amb l'exconseller, també a la Cambra catalana, i aquest, segons la fiscalia, "li va ratificar que de qualsevol negoci a les terres de Lleida abans n'havia de parlar amb ell, per pactar les condicions".