Els altres espanyols amb propietats a Panamà a més de Moix

El fiscal en cap anticorrupció és l'últim d'una llarga llista de polítics, banquers i famosos que tenen o han tingut societats radicades al paradís fiscal

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, que va destapar els anomenats 'papers de Panamà', calcula que hi ha 2.000 persones a Espanya vinculades a l'escàndol

zentauroepp38683091 estos son  por ahora  los espa oles que aparecen en los pape170531114420

zentauroepp38683091 estos son por ahora los espa oles que aparecen en los pape170531114420

3
Es llegeix en minuts

El fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moixestà contra les cordes després de saber-se que és propietari del 25% d'una empresa 'offshore' a Panamà. El representant del ministeri públic se suma així a la interminable llista de polítics, banquers i famosos espanyols que compten o han comptat amb propietats al paradís fiscal, i que va destapar el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), que calcula que hi ha al voltant de 2.000 espanyols vinculats amb la polèmica. Aquestes són algunes de les cares més conegudes.

Rodrigo Rato.

 L'exvicepresident del Govern, exministre d'Economia i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional va recórrer al bufet gibraltareny Finsbury Trust & Corporate Services Limited -que figura a la llista de Mossack Fonseca- per desmantellar dues societats 'offshore' investigades per l'Agència Tributària després de retirar 3,6 milions d'euros que ocultava. No obstant, segons la seva versió, ell no ha tingut cap societat en cap paradís fiscal i tots els seus actius han sigut "voluntàriament" declarats a Hisenda.

José Manuel Soria. Ell ho negava, però finalment va haver de renunciar al càrrec de ministre d'Indústria al sortir als 'papers de Panamà' com a administrador el setembre del 1992 d'una empresa 'offshore' de les BahamesUK Lines Limited. Posteriorment s'ha sabut que també va ser administrador d'una societat al paradís fiscal de Jersey

Bertín Osborne. El cantant i presentador va pagar l'octubre de l'any passat al bufet Mossack Fonseca les taxes per reobrir la societat Artistic Trading, que era gestionada pels advocats panamenys. L'objectiu era avalar un préstec amb què Osborne ha pogut saldar el seu deute amb Hisenda, que pujava a 1,6 milions d'euros. El cantant va confirmar que tenia aquesta empresa, però va assegurar que des del primer moment el fisc coneixia la seva existència i que es va crear "fa 20 anys", quan ell vivia als EUA.

Pilar de Borbó. La germana del rei Joan Carles i tia de Felip VI va admetre ser titular amb el seu marit d'una societat a Panamà entre el 1974 i el 2014. La infanta, que va ser presidenta i administradora fa 40 anys de la societat Delantera Financiera, SA, ha afirmat no obstant que mai ha tingut ingressos "fora de control de les autoritats fiscals".

Oleguer Pujol Ferrusola. La investigació apunta que el fill petit de l'expresident va cobrar presumptament una comissió de 6,8 milions d'euros a través d'una societat opaca arran de l'operació de compra de 1.152 oficines del Banco Santander el 2007. El seu nom apareix vinculat als 'papers de Panamà' al de Javier de la Rosa. Ell nega qualsevol relació amb els advocats de Panamà.

DE TOT OFICI I BENEFICI

Hereus de Franco. Juan José i Francisco Franco Suelves, fills de Francis Franco, net del dictador, van dirigir les societats Vamfield Alliance Limited i Malini Investments Limited, totes dues radicades a les illes Verges britàniques. Tots dos van entregar el seu passaport a Mossack Fonseca, segons la investigació. Juan José Franco va declarar desconèixer per què el seu nom apareix als 'papers de Panamà'.  

Els Almodóvar. Agustín i Pedro Almodóvar van constituir una societat el 1991 a les illes Verges britàniques. Després de transcendir aquesta informació, Agustín va exculpar el seu germà i va justificar la creació de la firma per "recomanació" dels seus assessors "davant una possible expansió internacional de l'empresa". Així mateix, va al·legar que la companyia "es va deixar morir sense activitat".

Miguel Blesa. L'expresident de Caja Madrid figura com a apoderat d'una societat 'offshore' creada el 1989 amb Mossack Fonseca. La companyia es va utilitzar "per constituir una empresa i fer importants inversions a Espanya". La firma, com tantes altres, estava radicada a les illes Verges. Blesa ho ha negat tot.

Família Thyssen. No és l'única família relacionada amb el mercat de l'art que apareix als 'papers de Panamà'. L'advocat de la baronessa ha confirmat la propietat d'una empresa 'offshore', però ha apuntat que Hisenda en té "ple coneixement".

Àlex Criville. L'exmotociclista va cobrar suposadament els drets d'imatge després del seu títol mundial del 1999 a través d'una empresa 'offshore' situada en un paradís fiscal. Crivillé sosté que sempre ha complert amb les seves "obligacions fiscals", tant a Espanya com a Suïssa, país on residia l'any 2000, any en què es va crear Pro Best Invest, SA a les illes Verges.

Notícies relacionades

Carmen Lomana

. La 'celebrity' i candidata de Vox al Senat en les últimes eleccions generals (hi anava de número 3) va heretar les empreses 'offshore' del seu marit quan aquest va morir. Però assegura que se'n va desprendre poc temps després que li fossin assignades.