Rajoy confia en el PNB per neutralitzar l''efecte Sánchez'

El president podrà escenificar en la votació de Pressupostos que té una majoria de suport al Congrés

Els populars donen per fet que el PDECat els recolzarà en la major part de les iniciatives econòmiques

rajoyafp

rajoyafp

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Hores després que Pedro Sánchez tombés Susana Díaz a les primàries, Mariano Rajoy va assegurar que el triomf del dirigent socialista «no canvia res». Amb una actitud esquiva, el cap de l’Executiu no va voler argumentar la seva afirmació. És evident que els separen moltes coses, no només ideològicament, sinó també en el tracte personal. Però, malgrat que són conscients que el seu retorn endurirà l’oposició socialista, fonts del PP i del Govern subratllen que aquesta victòria «no ha canviat l’aritmètica parlamentària» i que les lleis s’aproven amb «majories numèriques», no amb «numerets a l’hemicicle» com el de la moció de censura.

Les lleis s'aproven  fonts del Govern i del PP

I en aquesta combinació de majories (amb els 32 diputats de Ciutadans ja assegurats), Rajoy ha sabut guanyar-se el suport del PNB, clau aquesta legislatura. El recolzament dels nacionalistes bascos, que en contrapartida reben ajuda del PP per als comptes del Govern de Vitòria, permet al cap de l’Executiu allargar la legislatura com a mínim fins a mitjans de l’any 2019. Per a això és vital poder aprovar Pressupostos i els populars tenen el compromís dels seus socis que els ajudaran a tirar endavant també els de l’any que ve. Si després Rajoy ha de prorrogar els del 2018 perquè es queda sense suport (el PNB tindrà eleccions i pot voler marcar distàncies), el PP podria avançar les generals a mitjans del 2019.

EL GIR DEL PDCAT/ La setmana que ve, el ple final de Pressupostos escenificarà aquesta aliança, en la qual, a més a més del PNB, comptarà amb el cobejat vot determinant de Pedro Quevedo (Nova Canàries). «És normal que el suport que hem negociat es mantingui per als pròxims Pressupostos del 2018 perquè el sostre de despesa es negocia d’aquí dos mesos i no té sentit que la nostra filosofia econòmica ni la del PNB o Nova Canàries canviïn en cinc mesos», va afirmar un alt càrrec de l’Executiu. A més a més, fonts del PP subratllen que també compten en les seves càbales amb el suport «intermitent» del PDECat. L’antiga Convergència va recolzar el decret de l’estiba. El PDECat va viure com un greuge el pacte que el PNB va arrencar al Govern i llavors va començar un canvi en la seva oposició. De l’enfrontament frontal amb el PP, els exconvergents han optat per intentar recuperar el seu perfil històric de partit útil que defensa a Madrid l’interès de Catalunya, cosa a la qual ha ajudat la inhabilitació de Francesc Homs, substituït per Carles Campuzano, que mostra un perfil menys bel·ligerant.

Les aliances del PP  per aprovar els Comptes permeten que Rajoy ni s'immuti amb les reprovacions de Catalá i la cúpula fiscal

Notícies relacionades

Als passadissos del Congrés els populars es vanten que els nacionalistes han transitat d’una oposició bel·ligerant a una actitud col·laborativa. Al PP donen per fet que aquest suport s’evidenciarà en les votacions de les lleis més importants que Rajoy vol tirar endavant abans del final de la legislatura. En aquest sentit, al Govern donen per fet que en la majoria de les iniciatives econòmiques hi ha una majoria a la Cambra de 183 escons (PP, Ciutadans, PDECat, PNB i Coalició Canària) que  recolzarà les seves propostes. I en els «debats constitucionals» i a falta que Sánchez concreti la seva nova aposta per la «plurinacionalitat», esperen que el PSOE no modifiqui la seva posició de fons i continuï alineat juntament amb el PP i Ciutadans. Fonts de Podem i les seves forces de suport admeten entre línies que la legislatura arribarà fins on Rajoy vulgui. La sintonia amb el PSOE és tan desitjada com criticadaa: podemistes i socialistes han de córrer lligats de mans al mateix equip i al mateix temps competir entre ells.

EL ‘CAS LEZO’/ Les aliances del PP a la Cambra baixa per aprovar els Pressupostos estan permetent a Rajoy suportar millor l’últim escàndol de corrupció que afecta el seu partit, el cas Lezo, pel qual el Congrés ha reprovat el ministre de Justícia, Rafael Catalá; el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i el fiscal anticorrupció, Manuel Moix. Les conseqüències d’aquestes recusacions, que van recolzar tots els grups menys els populars, no tenen cap efecte perquè no obliguen a res el Govern, i no han immutat Rajoy. Sembla que només estan engrandint el descrèdit de la separació de poders.

Nova Canàries aprova per unanimitat recolzar els Pressupostos del 2017

L’executiva de Nova Canàries (NC) va acordar ahir per unanimitat secundar l’acord obtingut amb el Govern perquè el seu únic diputat al Congrés, Pedro Quevedo, voti a favor dels Pressupostos de l’Estat per al 2017, a canvi d’una partida de més de 204 milions d’euros per a les illes. D’aquests, 65 milions es destinaran a bonificar el 75% els bitllets de vaixell i avió entre illes per als residents a les Canàries. A més a més, el PP votarà a favor de la reforma de l’Estatut d’autonomia, de manera que l’any 2019 entri en vigor un sistema electoral més proporcional. A això s’hi suma l’acord obtingut fa setmanes amb Coalició Canària, que suposa un paquet inversor d’uns 1.300 milions a l’arxipèlag en tres anys.