Sánchez vol que el projecte del PSOE inclogui fortes crítiques a la gestora

L'equip del nou líder presenta les seves esmenes per a la ponència que s'aprovarà en el congrés de juny

Reclama que només la militància pugui treure el secretari general i avançar en el "caràcter plurinacional" de l'Estat

undefined38583292 madrid  24 05 2017  pedro s nchez  secretario general del ps170525135637

undefined38583292 madrid 24 05 2017 pedro s nchez secretario general del ps170525135637 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les sospites de parcialitat van perseguir la gestora socialista des que es va constituir, després de la forçada sortida de Pedro Sánchez l'1 d'octubrePedro Sánchez. Des de la seva pròpia composició al dilatat calendari de primàries que va imposar, passant per les crítiques al finançament de la candidatura de Sánchez i la purga dels diputats que li seguien sent fidels, totes les seves iniciatives van ser criticades per beneficiar Susana Díaz, com si la direcció provisional del PSOE i la presidenta d'Andalusia fossin, en el fons, la mateixa cosa. Una de les decisions més polèmiques va tenir a veure amb el nou projecte per al partit, tant pel seu contingut com per qui pilotava la seva elaboració: els seus màxims responsables van ser José Carlos Díez i Eduardo Madina, dos dels més ferms suports de Díaz.

Ara, al rebre el rotund recolzament dels militants, Sánchez es disposa a canviar a fons aquell projecte a través de la presentació d'esmenes parcials, que seran votades pels delegats en el congrés de mitjans de juny. Sobretot, en l'aspecte organitzatiu, on vol incloure durs retrets a la gestora.

“Els esdeveniments que van culminar en les reunions del comitè federal d'octubre del 2016, i l'extralimitació en les seves funcions d'una gestora nomenada i manada d'una manera que no es correspon ni amb les regles, ni amb la cultura socialista, ni amb els criteris democràtics bàsics habituals, han agreujat una crisi interna que s'ha de tancar com més aviat millor, apostar per la integració real del partit en l'única manera en què resulta factible i eficaç, és a dir, comptant amb els militants i restituint el seu paper central”, assenyala el text proposat per l'equip del nou líder.

En aquest sentit, proposa que la “revocació o censura” d'un secretari general hagi de ser motivada per un mínim del 51% dels vots del comitè federal i ser aprovada després per la militància en una consulta. El mandat de les gestores, a més, no serà superior als 90 dies.

Totes les mesures en aquest apartat van ser proposades per Sánchez durant la seva campanya, com que les consultes a la militància sobre els acords de govern siguin obligatòries, la necessitat de primàries per a tots els candidats socialistes (al Congrés, el Senat, l'Eurocambra, els Parlaments autonòmics i els ajuntaments) i que els dirigents només puguin tenir un càrrec orgànic, entre altres.

CAP MESURA DE DÍAZ

El projecte proposat per Sánchez, que situa l'origen de la crisi del partit el 2011, també torna a proposar “una reforma constitucional federal, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol” que “perfeccioni el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat en l'article 2 de la Constitució”.

Notícies relacionades

L'equip del nou secretari general ha inclòs algunes de les iniciatives defensades per Patxi López, com les primàries a doble volta, però no adopta cap de les mesures de Díaz, la seva gran rival.

Mentrestant, Sánchez continua sense decidir si els diputats socialistes s'abstindran o votaran en contra de la moció de censura a Mariano Rajoy que Pablo Iglesias defensarà el pròxim 13 de juny, que proposa el líder de Podem com a substitut a la Presidència del Govern.