JxSí i la CUP tornen a vetar que Llach expliqui les suposades amenaces a funcionaris

Els dos partits independentistes impedeixen que el diputat comparegui a la comissió d'Afers Institucionals després de rebutjar-ho a l'extinta comissió del 'cas Vidal'

rjulve38359553 begues 09 05 2017   politica  conferencia de lluis llach  al170523190320

rjulve38359553 begues 09 05 2017 politica conferencia de lluis llach al170523190320

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Junts pel Sí i la CUP han tornat a fer pinça aquest dimecres per vetar que Lluís Llach doni explicacions al Parlament sobre aquella conferència en què va anunciar que "els funcionaris que no compleixin la llei de transitorietat seran sancionats", cosa que va venir a ratificar amb altres paraules a principis de maig. La petició de Ciutadans que el cantautor i diputat respongués davant la Cambra ha sigut tombada per la majoria independentista i només l'ha recolzat el PPC. El PSC i Catalunya Sí que es Pot s'han abstingut.

Concretament, en aquesta ocasió s'ha impedit la compareixença de Llach a la comissió d'Afers Institucionals, mentre que fa dues setmanes ja es va seguir el mateix guió en l'efímera comissió d'investigació sobre el 'cas Santi Vidal', oficialment denominada "comissió d'investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya". Llavors, JxSí i la CUP van evitar presentar cap pla de treball i van tombar els de l'oposició, impedint així que fossin interrogats tant el mateix Llach com l'exjutge i exsenador d'ERC, així com diferents membres del Govern. 

Arran d'aquells vetos, el PSC va decidir abandonar tant aquesta comissió com la referent a l'operació Catalunya. Ciutadans també ha decidit retirar-se de la del 'cas Santi Vidal' al considerar que s'ha produït un "frau de llei". "El grup de JxSí està imposant la llei del silenci sobre la cara oculta del procés", ha criticat Carlos Carrizosa abans fins i tot que es produís la votació al donar per fet quin seria el resultat.

Notícies relacionades

"Qui ha de respondre davant la Cambra és el Govern de Catalunya per explicar els seus plans", ha argumentat el socialista Ferran Pedret. Al seu parer, les opinions d'un diputat com Llach no són de rellevància, de manera que el seu partit ha decidit abstenir-se. El mateix posicionament l'ha defensat Lluís Rabell per a Catalunya Sí que es Pot, al considerar innecessària la declaració de Llach. "El que a ell li passi pel cap és irrellevant", ha argüit. El diputat del PPC Alejandro Fernández, en canvi, sí que ha considerat "rellevant" la compareixença de Llach perquè, "ja que el Govern no es pronuncia", potser el diputat hauria d'explicar el que sap.

Tant Anna Gabriel (CUP) com David Bonvehí (PDECat) han tret ferro al que els diputats puguin dir en xerrades extraparlamentàries i, sobretot, han coincidit en la ferma convicció dels seus partits de seguir endavant cap al referèndum d'independència.