PRIMÀRIES AL PSOE

Catalunya, València i Madrid apuntalen el triomf de Sánchez al PSOE

El nou secretari general venç en 15 comunitats i Díaz només salva Andalusia

Els vots al guanyador van superar el nombre d'avals a totes les autonomies

zentauroepp38542205 madrid 21 05 2017 noche electoral de las elecciones primaria170521221726

zentauroepp38542205 madrid 21 05 2017 noche electoral de las elecciones primaria170521221726

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amant del bàsquet, Pedro Sánchez s’havia encomanat en les últimes setmanes a fer un parell de triples en la recta final de la campanya de les primàries. Veient el resultat dels avals, necessitava una remuntada. I va arribar, però en proporcions que van sorprendre fins i tot el mateix vencedor. El nou secretari general iniciarà la seva segona singladura al capdvant del PSOE amb la confiança de 15 de les 17 comunitats autònomes, sis més respecte als territoris que es va adjudicar en nombre d’avals. La seva acèrrima adversària, Susana Díaz, es va haver de consolar arrasant a la seva terra, Andalusia, tot i que en firmes havia aconseguit sis feus. Patxi López, com era d’esperar, no va poder fer res més que resistir a la seva trinxera basca, on l’andalusa va ser cuer.

El restituït líder va superar a totes les autonomies el nombre d’avals aconseguits fa només dues setmanes i va fonamentar bona part de la seva segona victòria en tres feus: Catalunya, el País Valencià i Madrid. Una vegada més el PSC de Miquel Iceta es va convertir en l’escuder més fidel de Sánchez, fins al punt que el suport dels socialistes catalans es va enfilar per sobre del 82% i va duplicar els 3.648 vots obtinguts en les primàries del 2014, quan no obstant va claudicar a Catalunya davant Eduardo Madina. Díaz es va quedar en l’11% i López, en el 6%, en els dos casos per sota de les firmes que van recollir en aquesta comunitat per concórrer a les primàries.

A cap altre territori es va donar una diferència tan gran entre el guanyador i la perdedora, tot i que a les Balears la bretxa a favor de Sánchez es va situar per sobre del 53%. Però especialment significatiu va ser el veredicte dels afiliats madrilenys si es compara amb el resultat de la batalla dels avals. Sánchez va vorejar ahir el 50% dels vots i va treure més de 17 punts a Díaz a la Comunitat de Madrid. Fa només 15 dies, la presidenta de la Junta d’Andalusia havia reunit unes 5.000 firmes més que el candidat a qui va promocionar el 2014. El resultat a les sanchistes terres valencianes va sorprendre bastant menys, però els 35 punts d’avantatge del nou secretari general sobre Díaz van superar amb escreix el percentatge que els va separar a tots dos en la licitació dels avals.

Tres dels barons que han combatut amb més duresa Sánchez, l’aragonès Javier Lambán, el castellanomanxec Emiliano García-Page i l’extremeny Guillermo Fernández Vara, van veure com la seva candidata era derrotada en els seus respectius feus, encara que fos per marges petits. Dos punts van separar Sánchez i Díaz a Aragó, cinc a Castella-la Manxa i sis a Extremadura. I a la terra del president de la gestora, Javier Fernández, a Astúries, la bretxa a favor del vencedor va ser de fins a 14 punts.

PER PROVÍNCIES

El domini del nou líder també és incontestable al mapa provincial. Va vèncer a 38 de les 52. Díaz es va imposar en 12, i Patxi López, només en dues: Biscaia i Guipúscoa. Se li va escapar Àlaba, on va guanyar Sánchez.

Notícies relacionades

El guanyador de les primàries es va coronar a Albacete, Alacant, Àlaba, Astúries, les Balears, Barcelona, Burgos, Càceres, Cantàbria, Castelló, Ceuta, Ciudad Real, la Corunya, Girona, Guadalajara, Lleó, Lleida, Lugo, Madrid, Melilla, Múrcia, Navarra, Ourense, Palència, Las Palmas, Pontevedra, la Rioja, Salamanca, Tenerife, Saragossa, Segòvia, Sòria, Tarragona, Terol, Toledo, València, Valladolid i Zamora. Díaz es va haver de conformar amb les vuit províncies andaluses i amb Àvila, Badajoz, Conca i Osca.

La presidenta andalusa també va claudicar entre la militància socialista resident a l’estranger. Sánchez va vèncer a set dels 10 països on hi havia urna del PSOE: Alemanya, Bèlgica, Xile, França, Panamà, el Perú i l’Uruguai. Díaz només va resistir en els altres tres: Veneçuela, l’Argentina i Suïssa.